Rosalía s'endú 3 Grammys Llatins en una gala virtual en què fracassa el reggaeton

El compositor Joan Magrané i la cantant Aitana, nominats que no han aconseguit premi

RedaccióActualitzat

Aquest dijous s'han lliurat els 21 Premis Grammy Llatins en una cerimònia virtual sense públic que ha connectat amb ciutats d'arreu del món hispà i portuguès.

La cantant catalana Rosalía s'ha endut tres dels quatre premis als quals optava, un any després de consagrar-se internacionalment en aquesta mateixa gala.

Concretament, s'ha endut els premis de millor cançó urbana i millor interpretació urbana per "Yo por ti, tú por mí", amb la col·laboració d'Ozuna.

També el del millor vídeo musical en versió curta per "TKN", amb el cantant de rap Travis Scott.

Ho ha celebrat amb un vídeo també curt gravat al cotxe i penjat a les xarxes socials:


 

La quarta nominació, per la cançó "Dolerme", gravada ja en ple confinament, no s'ha convertit en el guardó al qual aspirava, el de millor cançó de pop/rock, que ha estat per a Fito Páez per "La canción de las bestias".

L'any passat Rosalía es va endur 5 premis per "El mal querer", entre els quals el més important, el de millor àlbum de l'any.


"Dues peces per a piano"

Un altre músic català, Joan Magrané, aspirava a endur-se un Grammy Llatí aquest any, el de millor composició de música clàssica contemporània.

Magrané l'havien nominat per "Dues peces per a piano", inspirades en un adagio de Schubert, i encarregades per la pianista Noelia Rodiles per a l'àlbum "The Butterfly Effect".

Aquest premi finalment ha estat per a Carlos Fernando López i José Valentino per "Sacre". Malgrat no aconseguir-lo, Magrané ha valorat positivament l'experiència:


 

Aitana i el seu "Spoiler"

També una altra cantant catalana aspirava a un Grammy Llatí. Aitana estava nominada en la categoria de millor àlbum vocal pop per "Spoiler", però no l'hi han donat.

L'any passat Aitana ja va estar nominada, llavors com a millor artista, i va pujar a l'escenari, inexistent aquest any, per cantar un tema d'Alejandro Sanz.

Un altre aspirant establert a Barcelona, el productor canari El Guincho, que ha treballat amb Rosalía, estava nominat a la categoria de millor productor de l'any, però tampoc ha guanyat.


"Un canto por México", millor àlbum

S'han donat un total de 54 premis, i els tres més importants han estat per a la mexicana Natalia Lafourcade, l'espanyol Alejandro Sanz i el porto-riqueny Residente.


Lafourcade ha guanyat tres Grammy Llatins, entre ells el premi al millor àlbum de l'any per "Un canto por México. Vol. 1", que inclou versions de temes tradicionals com "Cucurrucucú paloma" o "Veracruz", a més de cançons pròpies.

El de millor gravació de l'any se l'ha endut Sanz per "Contigo", una versió d'un tema de Joaquín Sabina.


 

La millor cançó, per a Residente

Per la seva banda, per a Residente ha estat el premi a la millor cançó de l'any per "René", un tema de rap llarg, de més de 7 minuts, amb contingut autobiogràfic i de crítica política.

A diferència de Lafourcade i de Sanz, Residente sí que ha parlat a la gala després de rebre el premi, amb un "missatge" des de casa seva en què ha demanat als seus col·legues que no estiguin pendents de les xarxes socials i dels algoritmes d'internet:




El reggaeton fracassa

Malgrat que hi havia molts intèrprets de reggaeton nominats, més que mai, pràcticament cap ha aconseguit premi.

Per exemple, el colombià J Balvin, que havia aconseguit 13 nominacions, un rècord absolut en aquests premis, finalment només s'ha endut un premi, el de millor àlbum de música urbana per "Colores".

 

ARXIVAT A:
RosalíaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut