Les nines inspirades en Sally Ride i Rosa Parks (Mattel)
Les nines inspirades en Sally Ride i Rosa Parks (Mattel)

Rosa Parks i Sally Ride inspiren les dues noves nines de Barbie

L'activista pels drets de la població negra als Estats Units i l'astronauta, nous models de dones pioneres de l'empresa Mattel

Actualitzat

Lluny de l'estereotip de dona rossa amb mides impossibles, Mattel continua amb la seva idea de convertir la icònica nina Barbie en les "Inspiring Women" (Dones que inspiren) que serveixin de model a les nenes. "Són heroïnes", diu l'empresa, "dones valentes que van obrir el camí perquè les noves generacions de noies somiessin ser més grans que mai".

I per això, ara, ha triat dues dones que van marcar la història: Rosa Parks i Sally Ride.

La proesa de Rosa Parks es remunta al desembre de 1955, quan es va negar a aixecar-se del seu seient de l'autobús per deixar seure un home blanc, com es feia en el transport públic a Montgomery, al sud dels Estats Units. Va ser detinguda, jutjada i sentenciada per la seva conducta, però la seva actitud va incitar el boicot als transports públics, que es van aturar durant mesos fins que la llei de segregació racial als autobusos públics va ser eliminada.

Sally Ride, física i astronauta, va ser la primera nord-americana de viatjar a l'espai i la persona més jove que ho ha fet mai: tenia 32 anys. Ho va fer el juny de 1983 a bord del transbordador espacial Challenger.


Amb fidelitat a les pioneres

Les nines creades per homenatjar aquestes dues pioneres han estat dissenyades per tenir la màxima semblança amb la vida real.

Rosa Parks porta un vestit de flors sota un abric de llana. També porta ulleres, guants i barret.

Sally Ride porta un vestit de vol blau amb insígnies del Challenger i la NASA. El model es completa amb un casc auricular i un casc extraïble amb la bandera americana i detalls del logotip de la NASA.

Amelia Earthart, Frida Kahlo i Katherine Johnson (Mattel)

Les primeres Barbies de la col·lecció "Dones inspiradores" van ser l'artista Frida Kahlo, l'aviadora Amelia Earhart, la primera de travessar l'Atlàntic, i la pionera de les matemàtiques Katherine Johnson, que va treballar per a la NASA.

Per cert que, malgrat les bones intencions de Mattel, la família de Kahlo va acusar l'empresa de fer la Barbie "Frida" sense el seu permís.

 

 

Aquesta tardor, Mattel també té previst treure al mercat un nou model de Barbie amb cadira de rodes i amb una cama ortopèdica, amb la intenció de fer un pas endavant en la inclusió.

 

Ja fa uns anys, per intentar evitar la baixada de vendes, l'empresa es va proposar que la nina dels somnis per a moltes nenes s'acostés al món real. En va fer les versions "alta", "baixa" i "amb corbes" i amb set colors de pell.

 

I encara més diversitat. Mattel també ha tret la Barbie amb hijab, inspirada en l'atleta Ibtihaj Muhammad, la primera esportista nord-americana que va competir amb hijab en uns Jocs Olímpics, a Rio.

 

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereFeminisme
Anar al contingut