L'alcalde de Lleida i futur candidat a les primàries del PSC, Àngel Ros
L'alcalde de Lleida i futur candidat a les primàries del PSC, Àngel Ros
Sant Joan Despí

Ros es presentarà a les primàries del PSC encara que no surti elegit primer secretari

L'alcalde de Lleida i candidat a liderar el PSC, Àngel Ros, està decidit a presentar-se a les primàries per elegir el candidat de la formació a la presidència de Catalunya passi el que passi en el congrés del partit. Ros ha declarat, durant una entrevista a "Els matins" de TV3, que mantindrà la seva candidatura a primer secretari del PSC fins al final, i que encara que no surti escollit, no renunciarà a ser candidat a la Generalitat. L'alcalde de Lleida considera que una candidatura d'unitat abans del congrés perjudicaria el debat.

RedaccióActualitzat
Un pacte fiscal federal

Ángel Ros també ha assegurat que el PSC no pot renunciar a un pacte fiscal o "a un pacte fiscal federal", i s'ha mostrat partidari d'una relació federal amb el conjunt espanyol, i per això, ha indicat que si ell dirigís el PSC no s'oposaria a un pacte fiscal amb una construcció federal de l'Estat. El futur candidat a les primàries del PSC ha afirmat que els socialistes "hem de liderar" la idea i "no hem d'anar a rebuf d'altres propostes", com ha indicat que ha passat fins ara.

Amb tot, ha reivindicat el pacte de finançament assolit pel conseller Castells i ha recordat que el model pactat aleshores, a més dels milions que va comportar, tenia previst que el 2013 calia revisar-lo. D'aquesta manera, ha rebaixat l'ambició que Mas va atorgar a la seva iniciativa, després que el PP va aconseguir la majoria absoluta, d'un calendari per assolir el pacte fiscal amb un primer pas que incloïa la revisió del model anterior.

Pèrdua de centralitat


Durant l'entrevista, l'alcalde de Lleida també ha considerat que els socialistes catalans han perdut la capacitat de ser un referent de partit progressista i catalanista i per això ha defensat que el PSC tingui grup propi al Congrés. Ros ha afegit que el PSC "ha comès errors" i "ha perdut centralitat" i per això ha dit que es proposa per dirigir el partit amb "un projecte polític integral per a Catalunya". Segons ha afirmat, el PSC ha de canviar "el xip" per tornar a ser una referència catalana.

Pel que fa a la polèmica després que Montilla va ser designat senador, després de ser preguntat si ell faria el mateix, Ros ha dit: "Jo si estigués en el lloc de Montilla no se què faria però no vull criticar-lo ni qüestionar-lo." "És evident que hi ha diferències clares entre el president Montilla, que té 55 anys i és jove, com els altres que o morien afusellats o es retiraven ja molt grans", ha conclòs.



Anar al contingut