Raül Romeva ha demanat que es rebaixi la tensió (Reuters / Albert Gea)

Raül Romeva al Parlament: "S'imposa l'amnistia"

L'exconseller d'Exteriors diu al Parlament que aplicar l'article 155 ha estat "l'error més greu que s'ha comès en política durant la democràcia"

Actualitzat

A la part final de la seva intervenció al Parlament, l'exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha fet una defensa sense embuts de l'amnistia com a part de la solució política:

"Si ens prenem seriosament la condició política d'això que està passant, s'imposa una amnistia. Perquè això no va d'unes persones que són a la presó, això va de reconèixer que s'ha volgut silenciar i perseguir una ideologia".
"No es tracta que se'ns reconegui personalment una determinada dignitat política, es tracta que es reconegui la dignitat política d'una idea, d'un plantejament polític, d'una proposta."

 

"L'error més greu de la democràcia"

A la comissió del 155, l'exconseller d'Exteriors ha deixat clar, d'entrada, que sempre està disposat al diàleg i ha qualificat d'error l'aplicació de l'article:

"Parlar del 155 no és només parlar d'un article de la Constitució. El 155 s'ha convertit en categoria de moltes coses. Per mi, 155 és sinònim d'error, l'error més greu que s'ha comès en política durant l'època democràtica. Error, i també un senyal inequívoc de covardia política".

"Quan davant d'una discrepància política, en lloc de voler guanyar legítimament els adversaris a les urnes, fent política, el que es fa és buscar la desaparició de l'adversari, òbviament no es pot parlar de democràcia."

 

Raül Romeva ha denunciat les conseqüències que el 155 va representar per a la gestió del bé comú i en fa responsables els que hi van donar suport, i no només el govern espanyol:

"Un altre vessant del 155 són les conseqüències, no només dels acomiadaments i per alguns l'empresonament, sinó de les dificultats que d'una manera reiterada es van voler fer al govern de la Generalitat. Una sèrie de polítiques de gestió del bé comú, de prioritats socials que per culpa del 155 van quedar aturades, estroncades i malmeses, s'ha de posar al balanç del 155.  Fins i tot aquells que van aplaudir el 155 i considerar que es quedava curt són també responsables de tot allò que per culpa del 155 es va deixar de fer, per una visceralitat venjativa que encara avui estem patint".


Romeva ha agraït la "immensa solidaritat de tantíssima gent" pel suport que reben a la presó i la caixa de solidaritat per fer front a la repressió judicial. I ha alertat que "encara no s'ha acabat, encara no ho hem vist tot".

 

(Reuters / Albert Gea)

 

"El 155 no té a veure amb la llei"

Raül Romeva també ha defensat que la motivació per aplicar l'article 155 a Catalunya "no té res a veure amb el compliment de la llei".

"Això no va de lleis. Això va d'una cosa que està per sobre del compliment o no de les lleis. Això va d'un estat que té por, que és covard. Un estat que no té coratge suficient per confrontar i confrontar-se amb gent que no pensa com ell creu que han de pensar."

"Ni aquells que parlen de lleis gosen recordar que en el debat per aprovar aquest article s'insistia de manera diàfana que aquest article no servia ni havia de servir per dur a terme mesures coercitives com, per exemple, el cessament de governs i encara menys l'empresonament de governs."

"Això no va de què diu la Constitució, això va de com s'interpreta la Constitució."

 

Tornar-ho a intentar, com a l'esport

Romeva ha defensat que no han comès cap delicte i ha assegurat que res li impedirà tornar-ho a intentar.

"Reconeixent que encara no ens en hem sortit, no renunciem al dret a tornar-ho a intentar. Ens hem guanyat el dret a perseverar, a persistir, a defensar idees en el marc polític.
Vinc del món de l'esport, sé què és perdre. Estic disposat a admetre la derrota si és justa. Però no m'impediria de tornar-ho a intentar amb més saviesa."

Com també havia fet Oriol Junqueras, l'exconseller ha recordat que "ni Rajoy, ni Soraya ni Rivera no són a la política" i que els presos independentistes no són a les institucions, però no han deixat de fer política i que aquest fet comporta responsabilitats com dialogar.


Autocrítica per a tothom

Romeva ha reclamat autocrítica a totes les parts del conflicte i ha assegurat que no es penedeix de res i que si s'ha arribat fins aquí és perquè l'Estat ha fallat.​

"Ni per un moment em penedeixo de res del que he fet ni de res del que hagi expressat en termes de drets i llibertats. Tot es pot fer millor, parlem-ne, però que ningú oblidi que si avui la gent que optem per la República Catalana som quantitativament els que som, és perquè moltíssima gent a l'Estat va fallar en termes polítics i jurídics, i ha fallat en termes morals. On és l'autocrítica de tota aquesta gent?"

 

Abans d'acabar la seva intervenció inicial, Romeva ha recuperat la idea amb què l'ha obert, que el 155 ha estat un "error" i un acte de "covardia política", però ha afegit que n'han sortit més forts:

"Encara els hem de donar les gràcies, perquè ens ha enfortit com mai. Han aconseguit que siguem més forts, més grans i serens que mai".

"Som on som per la covardia d'un estat que no ha volgut defensar políticament unes idees. Nosaltres volem seguir defensant les nostres idees. Som aquí i que ningú tingui cap dubte que hem vingut per quedar-nos."

 

(EFE / Quique García)

 

"Cap procés ha estat ràpid, fàcil i indolor"

L'exconseller Romeva ha advertit que cap procés d'independència d'un nou estat no ha estat senzill:

"He de ser clar i contundent: les evidències històriques constaten que no hi ha cap procés en la història recent de cap creació de nous estats que s'hagi fet de manera ràpida, fàcil i indolora".

 

En aquest punt, ha explicat que la feina internacional dels últims anys ha donat més coneixement i credibilitat a la causa de la independència de Catalunya. I que l'1-O i, malauradament, la repressió hi han contribuït.

"Malauradament, la repressió ens ha fet més coneguts al món. S'han d'agrair els esforços del Ministeri de l'Exterior per visualitzar-nos.
I credibilitat: quan explicàvem al món que volíem fer un referèndum d'aquella manera i d'acord amb l'Estat, com a Escòcia, perquè tothom s'expressés, hi havia percepció de desconfiança a nivell internacional perquè no s'acabaven de creure que faríem allò que ens havíem compromès a fer. I dèiem: 'No tenim alternativa perquè ningú n'ha posat cap sobre la taula'.
I l'1-O va servir per guanyar credibilitat dels que no creien que hi estàvem disposats i assumir-ne les conseqüències. Això va servir per guanyar credibilitat."

 

Diàleg per interès

Romeva ha destacat que cal aprofitar que l'estat espanyol s'asseurà ara a dialogar per interès:

"L'estat espanyol avui s'asseu a parlar, no és gratis, ho necessiten, hi ha un interès, i els interessos s'han d'aprofitar. El processos internacionals no s'han fet per simpatia, sinó per interès".
"La nostra és una lluita per la democràcia i els drets fonamentals aquí i arreu, i els defensarem igual tant aquí com fora. I durant 10 anys, al Parlament Europeu no he fet una altra cosa, molt abans de ser independentista. Què podem aportar al món? Compromís universal."

 

 

 

Abans d'acabar la seva rèplica als grups parlamentaris, Romeva ha confessat que mai no va confiar que el Tribunal Suprem resoldria de manera justa la seva causa:

"Quan vam anar al Suprem, el peix ja estava venut. Jo no confiava gens en la justícia espanyola, i menys en el Tribunal Suprem".

Amb tot, s'ha mostrat optimista que, al final, guanyaran la via judicial a Europa. I s'ha preguntat si, aleshores, algú els demanarà perdó.

"Estic convençut que això ho guanyarem, tard o d'hora. I llavors m'agradrà veure quina autocrítica fan tots els que han impulsat aquesta dinàmica judicial. I els demanaré serenament i clarament per què quan tenien ocasió d'evitar-ho no van fer res."

 

Raül Romeva ha tancat la seva intervenció al Parlament apel·lant a la necessitat de "poder arrencar-nos algun somriure":

"Fa massa temps que molta gent pateix; ho noto a les cartes, ho noto a les mirades, ho noto a les trobades..."

"Un país no pot viure permanentment en la bronca i el combat polític estèril. No és humanament suportable."

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonatRaül Romeva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut