Pla mig de Raül Romeva, somrient i aplaudint en ser rebut amb una gran ovació al míting d'Esquerra a Valls, el 6 de desembre de 2017 (horitzont…
Pla mig de Raül Romeva, somrient i aplaudint en ser rebut amb una gran ovació al míting d'Esquerra a Valls, el 6 de desembre de 2017 (horitzontal)

Romeva: "Junqueras és injustament empresonat perquè tenen por que el relat de la República arribi"

ACN Valls.-El conseller d'Afers Exteriors destituït, Raül Romeva, ha participat aquest dimecres en el seu primer acte públic de campanya després que dilluns abandonés la presó d'Estremera. Davant les 700 persones que han omplert el míting d'Esquerra a Valls, ha recordat els 'Jordis', els consellers que segueixen empresonats i especialment el cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras. Per Rovema, el líder republicà "és injustament empresonat perquè tenen por que el relat de la República arribi" i ha assegurat que els arguments del Tribunal Suprem per mantenir-lo tancat són "immorals, indignants i mentida". Al mateix temps, Romeva ha traslladat als seguidors republicans un missatge del vicepresident destituït, assegurant que li ha demanat "guanyar el país, la República i la dignitat". Minuts abans, el diputat al Congrés Joan Tardà ha fet una crida a "convèncer" dels beneficis de la República els "compatriotes que no són independentistes", amb referències implícites a Catalunya en Comú - Podem, mentre ha apuntat que, per assolir la independència, "caldrà desobeir quan calgui, en les millors condicions".

Romeva, que ha reaparegut a Valls aclamat enèrgicament pel públic que omplia el Centre Cultural, ha assegurat que la notícia de dilluns conforme Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart seguirien empresonats va ser "molt dolorosa" i ha carregat durament contra els arguments del Tribunal Suprem. "Saber que la raó era que poden promoure revoltes violentes és immoral, indignant i és mentida. No es pot acceptar de cap manera", ha exclamat.El conseller d'Afers Exteriors destituït ha recordat singularment el cap de llista d'Esquerra, Oriol Junqueras, que ha definit com un "magnífic amic" i ha defensat que "sempre serà un gran president d'Esquerra Republicana", alhora que ha assegurat que el jutge el manté a la presó per "por". En aquest sentit, ha subratllat que l'estat espanyol "té por que la gent entengui que això no va contra ningú, sinó que volem construir un país amb allò que tantes vegades insistim que és necessari: amb igualtat, llibertat i fraternitat".Raül Romeva ha insistit que el procés independentista "no va de banderes" i ha subratllat que és "inclusiu". En una ciutat clarament marcada pels castells, s'ha remès a metàfores castelleres per demanar "seny, força, valor i seny" i, especialment, "determinació", que ha assegurat que "és un valor intrínsec dels catalans", per tal d'assolir el desplegament de la República.Tardà reclama seduir "les classes populars espanyoles"D'altra banda, abans de Romeva ha estat el diputat Joan Tardà qui ha arrencat constants aplaudiments i ovacions dels assistents a l'acte dels republicans, especialment per les seves crítiques a la Constitució espanyola, "perquè impedeix exercir el dret a l'autodeterminació" i perquè, ha assegurat, "va ser imposada pels Borbons, hereus del franquisme, i un Felip Vi que farà bo el seu pare".Tardà ha reclamat perseverança en la defensa de la República i ha apel¿lat a la figura de Francesc Macià recordant que l'any 1931 van caldre sacrificis per defensar el "patriotisme" català. "Macià va fer un exercici de realisme polític", ha afirmat, reconeixent que la República no s'ha pogut implementar, si bé ha demanat "tenir cultura de poder" per desplegar noves polítiques "progressistes" i per "desobeir quan calgui, en les millors condicions". El diputat republicà s'ha mostrat convençut que "les classes populars espanyoles" també comparteixen els valors de la República, i ha posat com a exemple "un sistema públic sanitari i educatiu excel¿lents". "Si compartim valors, el que es tracta és que siguem capaços de guanyar la batalla", ha afegit. Tot i la crida a la perseverança, Tardà també ha demanat serenor "per adquirir poder i cultura de govern en una nova fase que anirà de pressa". En aquest sentit, ha reclamat als seguidors republicans aconseguir "més múscul" per assolir dos objectius: "repartir la riquesa" i assolir una democràcia que sigui "participativa i no supeditada als poders fàctics", on es "combati la corrupció".

Anar al contingut