Oscars 2019
Oscars 2019

"Roma", Netflix, intimisme, molta música i polèmiques als Oscars 2019

Resum de les pel·lícules favorites als Oscars

Ismael MartínActualitzat

Els 91ens Oscar ja han fet la seva gran festa anual, amb la seva ració de glamour, estatuetes i un gran nombre de candidats.

Aquest any ha tingut més presència femenina, però lluny de la paritat, amb un 75% de candidatures masculines. Això sí, amb molts films protagonitzats per dones. Com el curtmetratge candidat "Madre" del recent Goya per "El reino", Rodrigo Sorogoyen. Un pla seqüència de 15 minuts, una trucada entre mare i fill i un angoixant in crescendo per a l'única presència espanyola d'aquest any.

O, sobretot, "Roma", el retrat intimista, en blanc i amb diàlegs en llengua mixteca del mexicà Alfonso Cuarón. Cridat a engrandir el domini absolut dels directors mexicans als darrers anys, compta amb el màxim de nominacions, 10 (millor pel·lícula, direcció, film en llengua no anglesa, fotografia o les interpretacions de Yalitza Aparicio i Marina de Tavira)  i és la més ferma favorita.

Com ho és també, amb 10 candidatures, "La favorita". És l'últim film del particularíssim director grec Yorgos Lanthimos, que es passeja amb gran angular i de forma demolidora per la cort britànica de la reina Anna, entre perverses lluites de poder i les 3 actrius nominades (Olivia Colman, Rachel Weisz i Emma Stone).

L'ambició del poder, al preu que sigui, també marca el retrat gens complaent de Dick Cheney a "El vicio del poder" (8 nominacions), amb altres tres interpretacions candidates (Sam Rockwell i Amy Adams), com la d'un irreconeixible Christian Bale.

Les nominacions d'aquest any han suposat també tot un joc d'equilibris entre films més artesanals i delicats (com "Roma") amb d'altres d'enorme popularitat i taquilles descomunals, com les molt musicals "Bohemian Rhapsody" (5 nominacions) o "Ha nacido una estrella" (8 candidatures), o sobretot els 1.200 milions d'euros recaptats a nivell mundial per "Black Phanter" (7 nominacions).

 

 

Precisament l'orgull afroamericà i el racisme són presents a moltes pel·lícules. Com "Green Book", recent Globus d'Or i una road movie amb drama i comèdia, de les poques que et fan sortir del cine amb un bon somriure. Amb 5 nominacions, com millor pel·lícula, guió original o les actuacions de Viggo Mortensen i Mahersala Ali.

O "Infiltrado en el KKKklan" (6 nominacions, millor pel·lícula, direcció o l'actor Adam Driver) de l'implacables Spike Lee, o també "El blues de Beale Street" (3 candidatures) del director Barry Jenkins, Oscar de fa dos anys a la seva pel·lícula "Moonlight". O, fins i tot, el film d'animació "Spiderman, un nou univers", amb protagonista mig afroamericà mig portorriqueny.

 

Gala de polèmiques

I en una cerimònia precedida de polèmiques. Per primer cop en 30 anys, no hi ha hagut presentador fix, després de la renúncia de Kevin Hart pels seus twits homòfobs. L'Acadèmia de Hollywood també ha renunciat a lliurar, durant les pauses televisives, Oscars com el de millor fotografia o muntatge. La reacció en contra, liderada per grans cineastes, els ha fet desisitir. Com també d'instaurar un Oscar per votació popular.

Lady Gaga, que ha actuat en directe, ha guanyat l'Oscar per "Shallow".

 

Llistat de nominacions per pel·lícula:
10 - "Roma"
10 - "La Favorita"
8 - "El vicio del Poder"
8 - "Ha nacido una estrella"
7 - "Black Panther"
6 - "Infiltrado en el KKKlan"
5 - "Green Book"
5 - "Bohemian Rhapsody"
4 - "El regreso de Mary Poppins"
3 - "¿Podrás perdonarme algún día?"
3 - "La balada de Buster Scruggs"
3 - "First man"
3 - "El blues de Beale Street"
3 - "Cold War"

ARXIVAT A:
Premis Oscars Cinema
Anar al contingut