Sergi Sabrià i Eduard Pujol, portaveus d'ERC i JxCat, han explicat l'acord (EFE)
Sergi Sabrià i Eduard Pujol, portaveus d'ERC i JxCat, han explicat l'acord (EFE)
Barcelona

JxCat i ERC arriben a un acord sobre la delegació de vot dels diputats processats

Puigdemont, Turull, Rull i Sànchez firmen un escrit per avalar la delegació de vot en el portaveu de JxCat, Albert Batet

Actualitzat

JxCat i ERC han desencallat el vot delegat dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena que no han designat substitut. Són Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha confirmat l'acord que permetrà que, aquesta tarda, comenci el ple que havia d'arrencar a les 12 del migdia. En aquest ple s'han de votar les resolucions del Debat de Política General i, davant de les discrepàncies, s'ha posat en perill la majoria absoluta independentista.

Finalment, els diputats de JxCat processats per rebel·lió pel referèndum de l'1 d'octubre han acceptat signar un document en què deleguen les funcions, tal com ja van fer aquest dimecres els d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que van delegar en Sergi Sabrià.

 

L'acord passa perquè els diputats de JxCat processats entrin al registre un document individual que ratifica que estan d'acord amb l'escrit presentat pel portaveu del grup parlamentari del grup, Albert Batet, aquest matí, i en què especifiquen que el presenten en compliment de l'acord del ple del 2 d'octubre.

En l'escrit, Batet ha comunicat que "continuarà votant en representació" dels diputats suspesos. Al text, però, no hi havia les firmes dels quatre processats, i això és el que ha detonat la crisi política d'aquest matí entre les dues formacions.

Tant el president del Parlament com els lletrats de la cambra han considerat que, perquè fos vàlid, calia que hi hagués les firmes dels processats.


S'han convocat reunions d'urgència al més alt nivell, al despatx del president de la Generalitat, Quim Torra, i no ha estat fins passades les quatre de la tarda que s'ha confirmat l'acord. Al capdavant de les negociacions, els mateixos Torra i Torrent, així com el vicepresident del govern, Pere Aragonès, però també les cúpules dels partits.

A part de les firmes, un altre motiu de disputa entre JxCat i ERC era que el primer grup parlamentari no volia fer servir el mecanisme de "designació de substituts" que es va aprovar dimarts al Parlament, sinó que mantenien la delegació de vot utilitzada abans de la suspensió ordenada per Llarena .

La paraula "designar" no surt als escrits dels diputats de JxCat que són a la presó i, en el cas de Puigdemont, a Waterloo, sinó que els signants "certifiquen" que el document presentat per Batet "expressa" la seva voluntat "d'acord amb la resolució del ple del 2 d'octubre."

Neguen haver tancat l'acord de dimarts en fals
 


A l'hora de presentar l'acord a la premsa, els portaveus de JxCat i ERC, Eduard Pujol i Sergi Sabrià, han apel·lat al "moment excepcional" que es viu. Pujol ha afirmat que l'entesa "garanteix les majories parlamentàries" i ha negat que l'acord de dimarts es tanqués en fals:

"Pensem que l'estabilitat d'aquest govern està garantida perquè hi ha un esforç per superar aquesta situació d'anormalitat. Hi ha presó i hi ha exili. Si no n'hi hagués, no estaríem vivint aquesta situació d'enorme complexitat en aquest Parlament. 

"L'acord no va ser tancat en fals. Ens creiem el Parlament i allò que vam votar. Vam trobar l'entesa pel ple del dia 2 i ens sentíem obligats a trobar una solució per la situació que s'ha plantejat. I ha estat amb aquesta doble garantia, que ens fa estar més confortables."

El portaveu republicà ha tret importància al fet que la fórmula escollida per JxCat sigui diferent de la d'ERC:

"El repte era garantir els drets dels diputats. És obvi que les qüestions formals cadascú les ha interpretat de manera diferent, i s'han executat de dues maneres diferents."

Els dos portaveus no han donat detalls de com s'ha materialitzat la signatura dels diputats. Només han dit que la de Puigdemont ja havia arribat, per correu electrònic, i que "tothom ha estat mobilitzat".

Respecte el fet de si els diputats suspesos reclamaran el sou, Pujol ha assegurat que és una decisió "individual" i que a hores d'ara "no està resolta". I Sabrià s'ha remès a la votació de dimarts al Parlament per defensar que els diputats "no estan suspesos". 

També han explicat que la situació de Toni Comín, que va renunciar al vot delegat, és "diferent" i que no votarà en el ple d'avui.

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCCarles PuigdemontJosep RullJordi TurullJordi SànchezRebel·lió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut