El president del Parlament, Roger Torrent, a l'inici del ple, envoltat de fotògrafs (EFE)
El president del Parlament, Roger Torrent, a l'inici del ple, envoltat de fotògrafs (EFE)

Torrent suspèn el ple d'investidura després de donar torn de paraula als grups

Hi han intervingut tots, tret del PP, que ha abandonat l'hemicicle

Juli RodésActualitzat

Màxima expectació, a dos quarts de dotze, al saló de plens del Parlament de Catalunya.

El segon ple d'investidura estava convocat a aquesta hora, tal com estava previst des de dijous al vesprequan Jordi Turull no va superar la primera votació d'investidura.

Divendres a la tarda, quan es va saber que Jordi Turull havia d'ingressar a la presó per ordre del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem, el PP i Ciutadans van anunciar que en demanarien la suspensió. El president Roger Torrent, però, va mantenir la convocatòria. 

Aquest matí, el govern espanyol ha advertit Torrent de les possibles conseqüències de mantenir el ple.

Aquest matí, Torrent ha convocat els caps dels grups al seu despatx quinze minuts abans de l'hora prevista per fer el ple. 

Torrent ha comunicat als grups que no hi haurà votació per la investidura. Es preveu que cada grup faci públic el seu posicionament sobre el moment polític actual. 

La reunió ha causat un petit retard a l'inici del ple, que ha començat deu minuts tard. 

Uns minuts abans de dos quarts, els diputats de Junts per Catalunya i ERC han col·locat quatre grans llaços grocs en quatre escons. 

El president de la cambra, Roger Torrent, ha obert la sessió referint-se a l'absència del candidat a la investidura: 

"Obro la sessió però no puc dir bon dia. Avui s'hauria de fer la segona sessió del ple d'investidura. Però no estem en un moment normal. Avui Jordi Turull hauria de ser aquí per exposar el seu pla de govern i intentar de nou aconseguir la confiança del ple."

Després d'aquestes paraules, Torrent ha anunciat que suspendrà el ple, que "és evident que no es pot celebrar", però que primer donarà un torn de paraula, de quinze minuts, a cada partit.

"És evident que, donada l'excepcionalitat i la gravetat del moment, és necessari parlar. Cal que totes les veus del Parlament, representants de la ciutadania, s'expressin en llibertat. Si actuéssim com si res no hagués passat, estaríem normalitzant una situació d'injustícia, d'involució i de repressió. I ni la dignitat del diputat Jordi Turull ni la d'aquesta institució no s'ho mereixen."

Ha acabat la seva breu intervencíó enviant "una sentida i càlida abraçada" als set empresonats ahir, que ha nomenat un per un, "així com a la resta de presos i exiliats". I ha acabat dient:

"No descansaré fins que sigueu a casa amb nosaltres".

Les paraules de Torrent han estat respostes amb una forta i llarga ovació dels diputats -drets- de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i   Catalunya en Comú.

Abans que s'hagi obert el torn d'intervencions, els presidents del grup de Ciutadans i del subgrup del PP han demanat la paraula per expressar la seva disconformitat amb la decisió de Torrent.

Carlos Carrizosa:

"Només vull manifestar que es constata que vostè és només el president de la meitat de la cambra"

Xavier Garcia Albiol

"Si, finalment, aquest ple segueix endavant, nosaltres abandonarem l'hemicicle"

Acabades aquestes dues intervencions, quan Torrent ha donat la paraula a Inés Arrimadas, els quatre diputats del PP han abandonat l'hemicicle

 

Els diputats de Ciutadans s'han quedat a l'hemicicle, tal com ha defensat Inés Arrimadas:

"Nosaltres ens quedarem per donar veu a un milió cent mil persones perquè aquesta situació no és normal." 

Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha demanat retornar "al seny".

 

Sergi Sabrià, d'ERC, ha dit que cal triar "o estat espanyol o democràcia".

 

Miquel Iceta, del PSC, ha defensat que cal "aproximar posicions".

 

Xavier Domènech, de Catalunya en Comú-Podem, ha demanat una proposta "àmplia, transversal i progressista".

 

En nom de Junts per Catalunya ha comparegut al faristol el diputat Quim Torra, que ha començat la seva intervenció amb un agraïment "molt sentit" als familiars dels polítics empresonats "per ser aquí, pel vostre coratge i per la vostra força".

Aquestes paraules han suscitat gairebé dos minuts d'aplaudiments dels diputats -novament drets- de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i Catalunya en Comú-Podem.

 

En la seva intervenció, Torra ha assegurat que "Hem après a parlar i ja no callarem".

 

Immediatament després de la intervenció de Torra, el president del Parlament ha aixecat la sessió. Passaven 12 minuts de la una del migdia. La segona volta del ple d'investidura ha durat una hora i mitja. 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatRebel·lióInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut