Roger Español ha anunciat que s'ha identificat l'escopeter que li va fer perdre l'ull l'1-O
Barcelona

Roger Español anuncia que s'ha identificat l'escopeter que el va ferir a l'ull l'1-O

L'anàlisi pericial de totes les imatges i vídeos aportats ha permès identificar, per primer cop, l'agent UC563 com a autor del tret

Actualitzat

Després de 20 mesos, el centre Irídia ha anunciat que han identificat l'agent que va ferir a l'ull Roger Español a l'escola Ramon Llull de Barcelona durant la celebració del referèndum de l'1-O.

 

El Centre per la Defensa dels Drets Humans ho ha anunciat en una roda de premsa en què també hi era Roger Español, que -recordem-ho- va perdre l'ull arran de l'impacte d'una bala de goma disparada prop del col·legi. Roger Español s'ha mostrat determinat a portar el seu cas fins al final.

"Volem remarcar la nostra determinació en portar fins al final aquest procés judicial per la restitució i reparació d'una molt petita part del dany causat per l'operatiu de l'1 d'octubre."

 

 

 

L'agent UC563

Ara s'ha determinat que es tracta de l'agent UC563. Segons s'ha explicat en la roda de premsa, aquest escopeter ja va anar a declarar com a imputat al jutjat. Aleshores l'agent es va situar en l'altra vorera d'on van passar els fets.

 

Durant el judici del procés al Tribunal Suprem també van declarar agents que van actuar a l'escola Ramon Llull, on Español va perdre l'ull.

Anàlisi pericial de les imatges

Fa tres mesos, el jutge va ordenar una prova pericial dels vídeos, per arribar a identificar l'autor del tret, ja que la Policia Nacional no ha donat la identificació dels agents que van actuar aquell dia.

El cercle s'havia tancat al voltant dels agents escopeters de la brigada Camel 50, que -sota les ordres d'un inspector i d'un subinspector- va actuar a l'Escola Ramon Llull. D'una llista de 43 agents, 7 es van descartar perquè eren conductors. Però en quedaven 36, entre els quals hi havia l'escopeter responsable.

 

Desplegament de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull l'1 d'octubre de 2017


Iridia celebra que per primera vegada s'ha aconseguit identificar un agent, l'advocada d'Español, Anaïs Franquesa ho considera un fet excepcional.

"És la primera vegada a la història de l'estat espanyol que s'ha identificat a l'agent responsable d'un tret de bala goma."

Abel Trias, d'Iridia ha agraït la col·laboració ciutadana que ha aportat les imatges que es van fer aquells dia.

"Hem identificat a l'agent gràcies a tot el suport de la ciutadania i dels mitjans de comunicació a través de totes les imatges i videos que es van fer aquell dia. És una tasca molt important"

Totes aquestes imatges s'han sotmès a l'anàlisi pericial, que ha acabat identificant el policia que va disparar el tret. S'han analitzat paràmetres diversos que van des de la roba que portaven els agents fins a l'alçada de cada un d'ells.

 

 

El SEM s'emporta Roger Español ferit l'1-O a l'escola Ramon Llull


L'advocat Andrés García Berrio ha denunciat la falta de prevenció per a casos de violència institucional i ha reivindicat que s'acceleri la tramitació en el Parlament de Catalunya per identificar als agents per davant i per darrere.

"Si nosaltres hem fet aquesta feina és perquè no hi han protocols de prevenció seriosos de la violència institucional."

L'informe s'ha presentat aquest dimecres al jutjat número 7 de Barcelona, que investiga el cas de Roger Español i de les càrregues policial de l'1-O.

 

Informació relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut