Segon judici que afronta Rato. A l'esquerra l'exconseller de Caja Madrid José Antonio Moral Santín (EFE)
Segon judici que afronta Rato. A l'esquerra l'exconseller de Caja Madrid José Antonio Moral Santín (EFE)
San Fernando de Henares

La fiscal acusa Rato de falsejar els comptes de Bankia abans de sortir a borsa

L'expresident de Bankia, que ja compleix condemna pel cas de les targetes opaques, torna al banc dels acusats

RedaccióActualitzat

La fiscal anticorrupció Carmen Laúna considera que l'expresident de Bankia Rodrigo Rato i altres tres responsables de l'entitat que aquest dilluns han començat a ser jutjats, eren "conscients" que la informació sobre la sortida a borsa ocultava "l'estat real" dels comptes.

Per aquest motiu, Laúna no ha descartat acusar-los també del delicte de falsedat documental quan, al final del judici, presenti l'escrit d'acusació.

Ara per ara, Rato i tres dels seus directius, José Luis Olivas, José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú Pons, estan acusats de frau d'inversors, però no de falsedat en els comptes. 

Es dona la circumstància que el jutge instructor, Fernando Andreu, sí que era partidari d'acusar-los d'aquest segon delicte, però al final el Ministeri Públic només els va acusar del primer delicte. 

 

Una trentena d'acusats en un judici, que durarà fins a l'estiu que ve (EFE)

 

Després de la fiscal ha intervingut, en la sessió d'aquest dilluns, l'advocat de Rato, Ignacio Ayala.

Entre altres coses, Ayala ha demanat que s'incorporin a la causa els documents que acreditarien que Rato va comprar més de 68.000 accions quan Bankia va sortir a borsa. 

És la prova, diu, que Rato confiava en la bona salut financera del banc que presidia.

Ayala -com els advocats d'altres acusats- també ha demanat al tribunal que eximeixi el seu client d'assistir a totes les sessions de la vista oral, que pot durar set mesos.

Rodrigo Rato torna a seure aquest dilluns al banc dels acusats

El judici que ha començat aquest dilluns, sobre la sortida a borsa, presumptament fraudulenta, de Bankia, és el segon a què s'enfronta Rato, que va presidir l'entitat entre el desembre del 2010 i el maig del 2012.

El judici arrenca amb les qüestions prèvies, les peticions que fan els advocats de les diferents parts. El volum d'aquestes qüestions prèvies és tan ampli que els interrogatoris dels acusats no començarien fins després de Nadal.

Qui també va ser director gerent del Fons Monetari Internacional està acusat -juntament amb l'exministre Ángel Acebes i una trentena de persones més- de falsejar els comptes anuals de Bankia abans que les seves accions comencessin a cotitzar el juliol del 2011.

A més, se'ls atribueix també un delicte de frau als inversors perquè els títols van perdre ràpidament valor i el govern espanyol va haver d'acabar intervenint l'entitat. S'hi van invertir més de 20.000 milions d'euros de diner públic i l'Estat encara n'és el màxim accionista.

 

Arribada al judici de l'exministre de l'Interior Ángel Acebes (EFE)

 

Està previst que el judici s'allargui fins al juny del 2019. Rodrigo Rato, com a antic president de Bankia, s'enfronta a una petició de presó de cinc  anys que fa la fiscalia. A altres acusats els demanen penes de fins a dotze anys.

No s'asseu al banc dels acusats cap representant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors ni del Banc d'Espanya. Així ho van demanar algunes acusacions perquè consideren que no van saber controlar els comptes de Bankia.

 

Rodrigo Rato fa sonar una campana durant el debut en borsa de Bankia, a Madrid, fa set anys (ACN)

 

Rato ja compleix condemna de quatre anys i mig per un delicte continuat d'apropiació indeguda per l'ús de les anomenades targetes "black" o opaques de Bankia.

 

Rodrigo Rato arribant a la presó de Soto del Real, fa un mes (ACN)

 

Fa un mes va ingressar a la presó de Soto del Real, a Madrid. Abans d'entrar al centre penitenciari, el que va ser mà dreta d'Aznar al govern espanyol va admetre la seva culpabilitat.

"Accepto les meves obligacions amb la societat, assumeixo els errors que hagi pogut cometre, demano perdó a la societat i a les persones que s'hagin pogut sentir decebudes o afectades."

Després d'aquest judici, a Rato li quedarà pendent una tercera causa sobre la seva pròpia fortuna.

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialDelictes econòmics
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut