Roda de Berà posa ordre a les festes en xalets turístics amb una ordenança pionera

L'ordenança preveu sancions que van dels 3.000 als 600.000 euros, i obliga els propietaris a estar localitzables i a donar dades dels llogaters

Actualitzat

Els propietaris d'habitatge de pisos turístics de Roda de Berà, al Tarragonès, han d'estar localitzables les 24 hores i informar de les dades dels seus llogaters, segons la nova ordenança de l'Ajuntament, per reduir les festes sorolloses i multitudinàries. Les sancions per incomplir l'ordenança van dels 3.000 als 600.000 euros, i fins i tot es pot clausurar l'habitatge turístic.

El consistori i la policia local detecten cada estiu molts apartaments o xalets on els llogaters superen de molt l'aforament permès i organitzen festes. L'alcalde, Pere Virgili, denuncia la publicitat enganyosa que fan alguns gestors immobiliaris, que lloguen els pisos com a espais per fer-hi festes: "Es publiciten dient que són llocs aïllats, ideals per fer-hi festes, quan no és el cas perquè estan enmig de la trama urbana." Això afavoreix, segons l'alcalde, els problemes de convivència i sorolls, i la sobreocupació d'aquests habitatges, sovint sense que ho sàpiga el propietari.

Propietaris localitzats i dades dels llogaters

La nova normativa obliga els propietaris a facilitar a l'Ajuntament un telèfon de contacte i estar localitzables les 24 hores perquè, si hi ha actes d'incivisme i molèsties als veïns, puguin ser requerits abans que els policies vagin al domicili. "Fins ara la policia no tenia cap empara legal per poder inspeccionar o ordenar el desallotjament de l'apartament que produeix els problemes de manera reiterada" en un màxim de 24 hores, explica l'alcalde.

A més, també hauran de facilitar les dades dels arrendataris. El fet de tenir les dades prèviament "els treu de l'anonimat", reconeix el subinspector de la Policia Local, Antonio Gómez. "Ara ja saben que abans de fer la festa tenim les seves dades", ha dit.

Cada estiu, afirma el subinspector, tenen una trentena d'avisos de veïns de pisos o xalets turístics que generen problemes de convivència, majoritàriament per festes no autoritzades.

La policia local primer avisarà el propietari dels problemes de soroll i incivisme (ACN/Eloi Tost)

Nou procediment

La nova ordenança permet a la policia actuar amb més rapidesa i eficàcia. "Fins ara identificàvem les persones que hi havia a l'interior, que normalment col·laboren i deixen entrar. Gairebé sempre són gent de fora de Catalunya i la feinada era notificar la sanció", ha indicat.

Ara, Gómez explica el nou procediment: "El primer que farem serà trucar al propietari, encara que siguin les tres de la matinada, i l'informarem del problema que tenim. Anirem al domicili i identificarem les persones que hi ha dins i mirarem qui és l'infractor." Un cop informat, la policia local aixecarà acta dels problemes que hi ha, continua Gómez. Afegeix que "moltes vegades són cases amb jardí i amb la festa no senten el timbre", però que "normalment, un cop els avises la gent para".

A Roda de Berà hi ha 495 habitatges turístics i la zona més problemàtica és la que hi ha a prop de la platja, i concretament en xalets. A més dels actes d'incivisme i molèsties als veïns, sovint hi ha una sobreocupació d'aquests habitatges. Per evitar-ho, la nova ordenança també preveu que la cèdula d'habitabilitat marqui el nombre de persones que hi pot haver en cada immoble, limitat a un màxim de quinze persones.

La nova normativa de Roda de Berà, que va entrar en vigor el 5 d'agost, és pionera a la demarcació de Tarragona, i complementa l'ordenança de convivència i civisme aprovada per l'Ajuntament fa uns mesos.

ARXIVAT A:
PolicialTurismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut