Margarita Robles
Margarita Robles

Robles diu que l'empresonament dels consellers és una mesura susceptible de variar

Mostra confiança plena en la decisió que prengui la setmana que ve el Suprem en relació amb Forcadell i membres de la mesa

RedaccióActualitzat

La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, ha apuntat aquest divendres que la presó provisional incondicional dictada per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela contra el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i set consellers, cessats, és una mesura preliminar susceptible de variar perquè es troba en una "primeríssima fase".

En declaracions a Cuatro i La Sexta, ha fet una crida a "la calma i la confiança en el procediment judicial", la competència encara pot passar de l'Audiència Nacional al Tribunal Suprem, ha recordat.

Robles ha manifestat tenir "tota la confiança" en el que pugui resoldre la setmana que ve el Tribunal Suprem, que va retardar al 9 de novembre les declaracions de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la mesa, per donar més temps als investigats d'estudiar la querella presentada contra ells per suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Fins i tot s'ha mostrat convençuda que podrà "compartir" el que dictamini l'Alt Tribunal sobre això. Magistrada de professió, Robles veu "més adequat" el criteri del Suprem de donar més temps als investigats per preparar la seva defensa, en comparació amb la decisió de la jutge Lamela, que va rebutjar ajornar les declaracions dels membres del Govern, la causa dels quals no es va obrir al Suprem en haver perdut amb el cessament la seva condició d'aforats.

L'última paraula del Suprem

Després de defensar que les garanties jurídiques de tots els investigats siguin sempre "les màximes", Robles ha remarcat que en un Estat de Dret com és Espanya "l'última paraula la té sempre el Tribunal Suprem". "Encara que altres òrgans inferiors tinguin una altra posició jurídica el que compta és el que digui el Suprem", ha incidit.

En qualsevol cas, i després de demanar a tots una mica de "paciència", ha garantit que el PSOE deixarà "que els tribunals actuïn d'acord al dret" i ha acusat el PP de fer un "ús electoralista" de les últimes decisions judicials contra el "procés".

En la seva opinió, és fonamental separar la justícia, que té uns marcs d'actuació, de la política, que hauria de centrar els seus esforços a recuperar la convivència a Catalunya. "Això és el més important, que no es vagi a aquestes polítiques de blocs", ha subratllat.

Com a prova que el sistema judicial està funcionant, s'ha referit als recursos presentats per les defenses dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, contra la interlocutòria de presó de la jutgessa Carmen Lamela que estudia aquest divendres la Secció Segona de la sala penal de l'Audiència Nacional.

Robles també ha desvinculat aquestes decisions judicials de l'aplicació de l'article 155 i ha confessat que no li sembla encertada la decisió de l'alcalde de Terrassa Jordi Ballart de dimitir com a regidor i donar-se de baixa del PSC.

Si es va posar en marxa el 155 va ser en última instància responsabilitat de Carles Puigdemont, que es va negar a convocar eleccions tot i saber que aquesta decisió podia paralitzar les mesures decidides pel Govern per intervenir l'autonomia catalana, ha recordat.

Robles ha reivindicat els esforços desplegats pel PSOE que, amb una esmena presentada durant la tramitació de les mesures al Senat, va intentar precisament mantenir la porta oberta fins a l'últim moment perquè fos possible que aquest gest de Puigdemont frenés el 155.

Gràcies a la pressió del PSOE, ha insistit, l'aplicació del 155 a Catalunya ha estat, en la seva opinió, "light, suau, i amb un únic objectiu", celebrar eleccions "tan aviat com sigui possible".

ARXIVAT A:
Independència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut