L'obra "Jardí de primavera", de Vincent van Gogh, vista en la pantalla d'un mòbil (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Roben un Van Gogh d'un museu dels Països Baixos tancat pel coronavirus

El robatori de "Jardí de primavera" s'ha fet en l'aniversari del naixement del pintor

Juli Rodés AlmerActualitzat

Un quadre del pintor neerlandès Vincent van Gogh ha estat robat aquest dilluns d'un museu dels Països Baixos.

Els fets han passat de matinada, a un quart de quatre, al Museu Singer Laren, a la localitat de Laren, a 20 quilòmetres al sud-est d'Amsterdam.

Algú ha forçat la porta d'entrada del museu i ha anat directament on era la pintura "Jardí de primavera", del 1884. Sembla que el lladre o els lladres no han tocat cap altra de les 3.000 obres que tenien a l'abast, entre les quals algunes del neerlandès Piet Mondrian, i una del francès Auguste Rodin.

 

Exterior del Museu Singer Laren, a prop d'Amsterdam, aquest dilluns (Reuters/Piroschka Van De Wouw)


La policia ha rebut un avís telefònic i ha trigat 15 minuts a arribar al Museu Singer Laren, on ja no hi han trobat ningú.

Ara, els investigadors busquen proves dins del museu, i també imatges de càmeres de seguretat de la zona i possibles testimonis.

Interpol ja ha afegit "Jardí de primavera" a la seva llista d'obres d'art robades.

La pintura mostra una noia mirant les flors en el jardí de la rectoria de Neunen. Van Gogh va pintar-la quan vivia amb els seus pares en aquesta població del sud dels Països Baixos, on el seu pare exercia de pastor protestant.

 

Detall de l'obra "Jardí de primavera", de Vincent van Gogh, robada aquest dilluns (Reuters)


Jan Rudolph de Lorm, director del Museu Singer Laren, l'ha descrita com un "una imatge de silenci, de reflexió i de tranquil·litat, que sens dubte li oferia [a Van Gogh] confort i inspiració".

En una roda de premsa oferta per videoconferència, De Lorm s'ha mostrat "increïblement contrariat" i "molt trist" per aquest robatori, i ha demanat que qui tingui l'obra la tracti "amb respecte i amb cura" perquè "més tard o més d'hora pugui ser mostrada al públic sense cap dany".

"L'art està per ser vist, per ser apreciat, per inspirar i portar consol, especialment en aquests temps difícils en què ens trobem."


"Jardí de primavera" no és una obra del Museu Singer Laren: és, de fet, l'única obra de Van Gogh del Museu de Groningen, també als Països Baixos, que l'havia cedida en préstec per a una exposició temporal.

Arthur Brand, expert en art neerlandès, l'ha valorada econòmicament entre 1 i 6 milions d'euros.

És la tercera obra de Van Gogh robada aquest segle als Països Baixos, després del robatori de dos quadres del Museu van Gogh d'Amsterdam el 2002, que van ser recuperats a Itàlia el 2016 i que des del juny es tornen a exposar al públic.

Precisament, Brand ha considerat, en declaracions a France Presse, que el robatori de "Jardí de primavera" sembla obra d'uns imitadors d'aquell doble robatori, perquè el 'modus operandi' és molt semblant.

 

Una turista a l'exterior del Museu Singer Laren llegeix l'avís que està tancat a causa del coronavirus (Reuters/Piroschka van de Wouw)


Casualitat o no, es dona la circumstància que el robatori d'aquest Van Gogh ha tingut lloc un 30 de març, data de naixement del pintor, ara fa 167 anys.

El Museu Singer Laren està tancat des del 12 de març en el marc de les mesures contra l'expansió del coronavirus posades en marxa pel govern dels Països Baixos, on des del 26 de febrer hi ha hagut més d'11.800 contagis i la Covid-19 ha causat la mort de 864 persones.

De tota manera, no és clar si el robatori té res a veure amb aquest fet, perquè ha passat a una hora en què també hauria estat tancat. Tampoc se sap, ara per ara, quina és la motivació de l'autor o els autors.

ARXIVAT A:
ArtCoronavirus
Anar al contingut