Roben a punta de pistola els ordinadors de la família Pujol

Quatre encaputxats armats van robar i destruir la furgoneta amb tot el material informàtic confiscat a la família Pujol des del 2014, en la investigació per suposat blanqueig

Carles Costa OsésActualitzat

Va ser un robatori de pel·lícula. 23 de novembre del 2020. Els advocats de la família Pujol Ferrusola havien contractat un servei a la companyia de transport de mercaderies MRW. Dins d'una furgoneta, s'havia col·locat tot el material informàtic confiscat des del 2014 en la investigació a l'Audiència Nacional per suposat blanqueig de capitals. Ordinadors, pendrives, tauletes i telèfons mòbils de l'expresident Jordi Pujol i dels seus set fills.

Finalment, havien aconseguit que la justícia els tornés tot aquest material, que ja havia estat analitzat al detall. Havia de fer el trajecte de Madrid a Barcelona. Però mai no va arribar al seu destí. Així ho ha destapat el col·laborador del "Tot es mou" Carlos Quílez i ha estat confirmat, després, pels Serveis Informatius de TV3.

19:45 h. Barri de Puente de Vallecas, a Madrid. La furgoneta amb tot el material informàtic de la família Pujol s'atura en un semàfor. Un altre vehicle, un totterreny negre amb els vidres tintats, s'hi creua. Surten quatre homes encaputxats i armats amb pistoles. Trenquen els vidres d'una finestra de la furgoneta. I en treuen el conductor a la força. I fugen amb els dos vehicles.

Poc després, la furgoneta robada apareix totalment calcinada en un descampat. Tot el material informàtic dels Pujol ha estat destruït o extraviat. Són 15 pendrives, 8 ordinadors i uns quants monitors, telèfons mòbils, targetes de memòria, tauletes i diversos DVD.

Jordi Pujol Ferrusola, a l'Audiència de Madrid, el juny de l'any passat
Jordi Pujol Ferrusola, a l'Audiència de Madrid, el juny de l'any passat(ACN/Roger Pi de Cabanyes)

Un jutjat de Madrid investiga el robatori

El jutjat d'instrucció número 8 de Madrid segueix les investigacions. Intenta esbrinar amb quin objectiu es va produir el robatori. Volien aconseguir els ordinadors dels Pujol? O buscaven altres mercaderies que també transportava la furgoneta i que no tenien res a veure amb la família?

El conductor de la furgoneta va declarar que pràcticament tot el que portava era el material informàtic dels Pujol. Però va explicar que també hi duia una petita caixa amb uns quants rellotges d'alta gamma.

Al "Tot es mou", el periodista que ha destapat el cas, Carlos Quílez, ha qualificat els fets així:

"Que el 2% o el 5% de les mercaderies que portés fossin aquests rellotges d'alta gamma i que es muntés aquest robatori tan de pel·lícula per quatre rellotges, per molt d'alta gamma que fossin, no deixa de ser estrany."

 

Jordi Pujol i Marta Ferrusola, en un acte de l'any 2018
Jordi Pujol i Marta Ferrusola en un acte de l'any 2018 (ACN/Bernat Vilaró)

L'ombra de l'excomissari Villarejo

Tot això, quan tot està a punt perquè l'Audiència Nacional fixi la data per jutjar l'expresident Jordi Pujol i els seus set fills per suposada associació il·lícita i per blanqueig de capitals, entre d'altres delictes. El judici haurà de determinar la procedència dels diners que la família Pujol Ferrusola va tenir en comptes a Andorra i sense declarar durant més de 20 anys.

Per a les defenses, l'origen d'aquests diners és la deixa o el llegat de l'avi Florenci. Uns diners que tenia a Suïssa i que va voler deixar a Marta Ferrusola i als seus set nets. La defensa sosté que, als anys 90, aquests diners es van transferir a Andorra, que Jordi Pujol Ferrusola els va invertir, els va fer créixer i els va repartir entre els seus germans. També expliquen que, poc abans de la confessió pública de l'expresident el 25 de juliol de 2014, aquests diners es van transferir a Espanya i es van regularitzar.

L'Audiència Nacional i les acusacions no es creuen aquesta versió. Sostenen que els diners a Andorra procedeixen de la corrupció. En concret, de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions de concursos públics que s'haurien ocultat a l'estranger i que, després, s'haurien blanquejat.

És per això que l'acusació de més pes, la Fiscalia Anticorrupció, demana 9 anys de presó per a l'expresident Jordi Pujol i 8 per a 5 dels seus fills, pels suposats delictes d'associació il·lícita i de blanqueig de capitals. Per al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, demana 29 anys de presó i per a Josep Pujol 14 anys perquè també els acusa de delictes fiscals i de falsedat documental.

Les defenses sempre han denunciat el paper que hauria jugat en la causa l'excomissari José Manuel Villarejo, en el marc de l'Operació Catalunya. De fet, les defenses de Jordi Pujol Ferrusola han demanat que se'l citi a declarar com a testimoni en el judici.

La causa judicial contra la família Pujol arrenca al desembre del 2012. Victoria Álvarez, examant de Jordi Pujol Ferrusola, presenta una denúncia. Afirma que el fill gran de l'expresident disposava de grans quantitats de diners en efectiu i en bitllets d'alt valor que introduia a Espanya des d'Andorra. Després, la mateixa Álvarez explicaria que havia presentat la denúncia instigada pel comissari Villarejo, que l'hauria contactat fent-se passar per periodista.

ARXIVAT A:
Jordi PujolAudiència Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut