Coure confiscat per la Guàrdia Civil. (Foto: Guàrdia Civil)
La tona de coure pot vendre's a 6.000 euros. (Foto: Guàrdia Civil)
Barcelona

Robatori de coure: quatre electrocutats, municipis sense llum i talls ferroviaris

El robatori de coure ha crescut en paral·lel a la crisi.

RedaccióActualitzat
Quatre persones han mort electrocutades des de començament d'any, una d'elles a Catalunya, en accidents relacionats amb el pròsper negoci del robatori de coure. Aquesta és la conseqüència més tràgica, però no l'única. Talls en el subministrament elèctric de municipis sencers així com avaries ferroviàries que afecten milers d'usuaris se sumen als perjudicis econòmics d'una activitat delictiva que ha crescut en paral·lel a la crisi.

Com combatre-ho? La Conselleria de Medi Ambient i Inspecció d'Hisenda, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, han iniciat una campanya d'inspeccions en deixalleries i centres de gestió de residus metàl·lics. L'última va tenir lloc dimecres, amb 1.500 agents que van inspeccionar 850 centres de reciclatge. El resultat: 14 detinguts i més d'un miler de propostes de sanció. Si es confirmés, les multes poden oscil·lar entre els 3.000 i els 60.000 euros.

100 tones de coure amb destinació a la Xina

El coordinador del pla de lluita contra el robatori de coure ha explicat que l'operació més important es va fer a Cadis, on es van confiscar més de 100 tones de coure en pols, ja fos, i es van detenir set persones. Perfectament empaquetada, aquesta mercaderia tenia la Xina com a destinació, un país emergent que consumeix el 33% del coure mundial i on hi ha un "boom" del sector de la construcció.

La tona de coure pot vendre's a 6.000 euros, cosa que significa que en aquest cas s'haurien aconseguit uns ingressos de 600.000 euros.

Anar al contingut