Pedro Sánchez pressiona el PP i Cs perquè facilitin la investidura (EFE)

Rivera es nega a reunir-se amb Sánchez i Casado li reitera el no a la investidura

El líder de Ciutadans declina la invitació del president del govern espanyol en funcions amb l'argument que ja li ha dit que no pensa facilitar la investidura

Juli RodésActualitzat

Albert Rivera no s'ha volgut reunir amb el president del govern espanyol en funcions per parlar de la posició de Ciutadans en el debat d'investidura.

El president de la formació taronja ha declinat la invitació de Pedro Sánchez per anar a la Moncloa amb l'argument que ja li ha deixat molt clar, més d'una vegada, que no pensa fer res per facilitar la investidura.

 

Albert Rivera no s'ha volgut reunir amb Sánchez a La Moncloa (EFE/Zipi)

 

La posició de Ciutadans sobre la investidura de Sánchez va ser objecte d'un nou debat a l'executiva del partit aquest dilluns i, per primera vegada, no hi va haver unanimitat entre els 35 màxims responsables: diverses veus destacades van demanar a Rivera que no la bloquegi.

 

José Luis Ábalos, secretari d'Organització del PSOE, demana suport a Cs (EFE/Fernando Villar)

 

Aquestes discrepàncies han accentuat la crisi interna de Cs, marcada per un reguitzell de dimissions, que el PSOE ha aprofitat per augmentar la pressió sobre Rivera.

El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, se li ha adreçat directament després de la reunió de l'executiva socialista.

"Demanem [a Rivera] que escolti el seu partit i s'abstingui, que escolti al seu voltant i que recapaciti: li ho han dit els fundadors, els integrants de l'executiva i els seus correligionaris liberals a l'estranger. La realitat és tossuda, i ningú aplaudeix o dona suport a aquest gir ni aquí ni a Europa."

"Quants Manuel Valls, quants Toni Roldán, quants Javier Nart, i quants desmentiments de Macron fan falta perquè recapaciti perquè rectifiqui? Quants diputats de Cs han dimitir perquè Cs sigui el que se n'esperava."


La pressió sobre Cs per part del PSOE arriba també després que Pablo Casado hagi deixat clar a Sánchez que no pot comptar amb la seva abstenció.

 

El president del PP, Pablo Casado, ha reiterat a Sánchez que no s'abstindrà a la investidura (EFE/Villar López)

 

El líder del Partit Popular sí que va anar, però, a la Moncloa, "per responsabilitat institucional", a reunir-se amb la persona designada pel rei Felip VI per formar govern.

L'altre front que Sánchez té obert, de cara a la investidura, és la relació amb la formació que el PSOE ha considerat públicament "soci preferent" per a la pròxima legislatura: Unides Podem.

 

Unides Podem vol entrar al govern espanyol i retreu a Sánchez que busqui suports a la dreta (EFE/Mariscal)

 

Les relacions amb Pablo Iglesias semblen passar per un moment de refredament després de la bona sintonia exhibida a la reunió en el Congrés dels Diputats, de la qual va sortir la proposta socialista de formar un "govern de cooperació" que no seria de coalició, és a dir, que no tindria ministres de la formació lila.

Iglesias s'ha mostrat disgustat per aquesta ronda de contactes de Sánchez amb el PP i Cs.

"A molts votants del PSOE no els faria gaire gràcia que al final la investidura tirés endavant per un acord amb la dreta. Penso que a Espanya han canviat prou coses com perquè aquesta opció sigui la preferida de l'electorat socialista. Cal preguntar a Pedro Sánchez si s'està treballant la investidura amb el PP i Cs, i no amb nosaltres."


28A: Cs no supera el pitjor PP

Al les eleccions generals espanyoles, celebrades el 28A, el PSOE va ser la força més votada. Va obtenir 123 escons, a 53 de la majoria absoluta. El PP es va mantenir com a segona força malgrat perdre més de la meitat dels diputats de la legislatura anterior i quedar-se amb 66 escons; és el pitjor resultat de la seva història i la pitjor situació del principal partit de l'oposició des de la recuperació democràtica.

Ciutadans no va ser capaç d'aprofitar aquests mals resultats del PP i és la tercera força, amb 57 diputats, per davant d'Unides Podem i les seves confluències.

ARXIVAT A:
CsPPAlbert RiveraPablo CasadoEleccions 28AInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut