Albert Rivera vol un 155 més ampli (EFE)
Albert Rivera vol un 155 més ampli (EFE)
Madrid

Rivera insta Rajoy a "estendre" el 155 als Mossos i a TV3 i Catalunya Ràdio

Després de reunir-se amb Rajoy a La Moncloa, Rivera ha dit que cal controlar també les finances de la Generalitat i evitar que s'obrin ambaixades catalanes

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i Albert Rivera s'han reunit aquest matí a la Moncloa durant una hora per parlar de Catalunya. El líder de Ciutadans ha demanat al president espanyol no només que mantingui el 155 sinó que l'ampliï per controlar, per exemple, els mitjans de comunicació públics catalans, TV3 i Catalunya Ràdio.

"Ens sembla fonamental que els mitjans públics defensin el marc constitucional i que treballin per informar i no desinformar amb propaganda separatista, com la televisió pública.

"Sigui per via parlamentària, a través del Senat, o per via governamental, Ha d'haver-hi un control del compliment de la llei ens els mitjans de comunicació públics"

"No té sentit que una tele de l'Estat o una ràdio de l'Estat vagi contra l'Estat, com hem vist en diferents declaracions, afirmacions o fins i tot en propaganda separatista, anant contra la majoria de catalans"

 

A més dels mitjans de comunicació públics, el president de Ciutadans vol que aquest article s'apliqui en relació a les finances, els Mossos i la política exterior:

"El que és lleial, és actuar. És fonamental controlar les finances de la Generalitat per evitar que es destinin al procés independentista. No és suficient fer-ho amb el FLA"

"S'ha d'ampliar el 155 per controlar la seguretat ciutadana. Els Mossos no han d'estar al servei d'un cop d'estat sinó al servei de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia"

"També hem de controlar que la política internacional sigui d'Estat i no contra l'Estat, com s'ha fet amb les ambaixades de la Generalitat. No es pot permetre que es tornin a establir les ambaixades"

 

Moncloa, contrària a estendre el 155 automàticament

En tot cas, Rivera ha reconegut que no ha aconseguit convèncer Rajoy perquè estengui el 155. Fonts de la Moncloa han indicat que la reunió ha anat bé, que l'important és mantenir la unitat, però que el govern espanyol no es planteja reactivar aquest article de la Constitució. Això sí, Moncloa apunta que es respondrà a Catalunya davant qualsevol il·legalitat que es vulgui tirar endavant.

Tot i les diferències, Rajoy i Rivera han volgut escenificar que la tensió entre les dues parts s'ha rebaixat, han assenyalat les mateixes fonts.

 

 

Rivera ha insistit, però, que l'aplicació del 155 s'ha de mantenir i ampliar davant de fets com les declaracions d'intencions de Quim Torra durant el debat d'investidura al Parlament i les actuacions posteriors, com la reunió amb Puigdemont a Alemanya:

"Amb un president racista que odia a gran part dels catalans que se senten espanyols i al conjunt de l'estat espanyol, amb un president que el primer que fa és retre comptes a un pròfug de la justícia que ha fet un cop d'estat, com el senyor Puigdemont,  ja n'hi ha prou de contemplacions i és hora d'actuar, de manera efectiva, serena i clara, i no amb bonismes. I per això li he dit al president Rajoy que estarem al seu costat si decideix actuar"

"És la mínima obligació que tenim amb els espanyols que viuen a Catalunya que volen viure com qualsevol altre ciutadà espanyol. No és legítim no fer res ni sortir corrent. Catalunya és Espanya. Els catalans es mereixen que es protegeixin les seves llibertats"

 

 

Rivera ha dit que la posició que defensa ell no és la de Rajoy. Segons el líder de Cs, "fer política avui és aplicar el 155" i que això és "molt més sensat i moderat" que tornar a la via penal.

 

Rajoy també es reunirà amb Pablo Iglesias

Després de reunir-se amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, Rajoy té previst entrevistar-se també amb Pablo Iglesias. El president del govern espanyol ha parlat per telèfon aquest matí amb el líder de Podem. Tots dos han encarregat als seus equips que busquin una data per fixar una reunió.

Pablo Iglesias ho confirmava en un tuit:

 

Rajoy es va reunir dimarts amb Pedro Sánchez. El secretari general del PSOE apostava aquest dimecres per una reforma del delicte de rebel·lió al Codi Penal espanyol per poder-lo aplicar als líders polítics del procés independentista. També és partidari d'endurir els continguts del 155 si es torna a activar. Igual que Rivera, Sánchez apunta la possible intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio. I aquest mateix dijous, el líder socialista ha dit que pensen proposar que, per llei, els alts càrrecs que prenguin possessió ho facin acatant la Constitució.

ARXIVAT A:
Article 155PPCsProcés catalàInvestiduraGovern empresonatRebel·lió
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut