Agents rurals fan tasques de neteja a l'Espluga de Francolí
L'Espluga de Francolí

Riuada Solidària: iniciativa ciutadana per ajudar els afectats de l'Espluga de Francolí

Amb un compte bancari, organitza iniciatives per recollir fons o ajudar en tasques com la neteja. També es vol estendre la idea a totes les zones afectades

Actualitzat

Un grup de veïns de l'Espluga de Francolí han creat una plataforma per ajudar els damnificats pels aiguats del municipi. Amb el nom de Riuada Solidària pretenen canalitzar el suport de particulars d'arreu que vulguin donar un cop de mà als afectats, tant als negocis com als veïns que han patit destrosses. 

La idea s'ha inspirat en la plataforma Rebrotem, creada arran dels incendis de fa uns mesos a la Ribera d'Ebre.

Els promotors ho han presentat al punt zero de la riuada, al costat de les 17 fonts, on el Francolí ha arrasat al seu pas edificis i negocis. Roger Òdena, un dels impulsors de Riuada Solidària, diu que l'objectiu és recollir diners per reconstruir i dinamitzar novament la zona. A més, volen ser el paraigua de moltes altres accions solidàries del territori.

"Tenim coneixement de diferents iniciatives i als col·lectius interessats els oferim l'estructura d'aquest moviment per poder arribar més lluny i fer-ho de forma conjunta i organitzada." 

 

Roger Òdena, un dels impulsors de Riuada Solidària

 

Entre les primeres activitats es farà un cap de setmana d'activitats per recaptar diners. Serà el 23 i el 24 de novembre. Ara mateix encara treballen per dissenyar el programa, que s'anunciarà a les xarxes socials.

A més, estan en contacte amb localitats properes afectades per intentar fer més gran el moviment.
 

Ajudar de moltes maneres

D'entrada, han creat un compte a les xarxes socials, @riuadasolidària, on  es poden trobar les diverses maneres de col·laborar, tant econòmicament a través d'un compte bancari, organitzant o participant en iniciatives que serveixin per recaptar fons, o ajudar els damnificats. La plataforma vol contribuir a la neteja i recuperació de les zones afectades.

Un dels col·lectius que ja ha començat a donar un cop de mà a l'Espluga de Francolí, i que se sumen a l'esforç dels veïns, és un grup de Menors Estrangers No Acompanyats, MENAs.

Des d'aquest divendres, una desena de joves d'entre 15 i 17 anys participen en les tasques de neteja i recuperació de diferents espais. Els joves resideixen habitualment en un centre especialitzat del Pla de Santa Maria, a l'Alt Camp, i es preveu que hi siguin durant uns dies. 


Festival d'orgue

El Festival Internacional d'Orgues de Poblet, a la Conca de Barberà, que es fa aquest dissabte, destinarà la recaptació als afectats per la riuada d'aquesta setmana, segons ha anunciat la comunitat del císter que l'organitza.

 

A més d'aquest concert protagonitzat per l'organista Thiemo Janssen, el pròxim 22 de novembre, dia de Santa Cecilia, patrona dels músics, s'oferirà un concert solidari a càrrec de Juan de la Rubia, els fons del qual es destinaran a reparar els danys dels aiguats.

 

El Festival Internacional d'Orgues de Poblet també se solidaritza amb els afectats de les riuades


8.000 ampolles recuperades

 

Aquest suport popular ha permès recuperar prop de 8.000 ampolles de les aproximadament 40.000 que hi havia al celler Rendé Masdéu, el negoci que va quedar totalment destrossat per la força de l'aigua. A més, en les darreres hores han descobert que sota la runa han quedat intactes tres botes de vi plenes  i n'intentaran recuperar, com a mínim, el contingut. 
 

 

Diversos voluntaris ajuden a recuperar ampolles de vi d'entre la runa del celler Rendé Masdéu  (ACN - Quim Vallès)

 

Vi solidari de la DO

Els cellers de la DO Conca de Barberà, a la qual pertany el celler Rendé Masdéu, ja han impulsat diverses iniciatives per ajudar aquesta família, que va veure desaparèixer el seu celler.

El sector vitivinícola de la comarca ha anunciat una col·lecta solidària a través de la Festa del Trepat i l'elaboració d'un vi solidari que posarà a la venda el més ràpid possible i tots els diners que es recaptin aniran directament a la família afectada.
 


Inspirats en Rebrotem

Emmirallats en la plataforma que es va crear a la Ribera d'Ebre, Rebrotem. El mateix dissenyador d'aquell logotop, Dani Rull, ha estat el que ha fet el de Riuada Solidària.

"Obrirem els comptes a les xarxes socials que serà @riuadasolidària, amb la imatge gràfica dissenyada per Dani Rull, el creador del símbol de Rebrotem, i és que la nostra iniciativa també ha pres de referència el moviment de fa uns mesos a la Ribera d'Ebre."

 

La solidaritat del sector del vi amb els propietaris del Celler Rendé Masdéu també es pot comparar amb la que va tenir el sector ramader amb el granger de la Ribera d'Ebre que perdre el bestiar.
 

 

 

          

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut