València

Rita Barberà titlla de "menyspreu intolerable" no convidar Camps a una cimera de dones

Picabaralla en públic i incident protocol·lari entre la vicepresidenta De la Vega i l'alcaldessa de València, Rita Barberà, en la Cimera Espanya-Àfrica de Dones, en què s'aborda el paper de les dones en l'impuls del desenvolupament de les societats africanes. El detonant del conflicte: el president valencià Francisco Camps no hi havia estat convidat. L'alcaldessa n'ha denunciat l'absència, i ara el govern valencià i l'Ajuntament de València valoren si assistir a la resta d'actes institucionals pel "menyspreu intolerable" que, segons Barberà, suposa que Camps no hagi estat "convocat" a aquest acte.

Actualitzat
L'alcaldessa Rita Barberà ha aixecat la polèmica amb aquestes paraules: "M'encarrega especialment el president del govern de la Comunitat Valenciana, el màxim representant de tots els valencians, que, en nom seu, perquè no ha estat convocat a aquest acte, els doni la més cordial benvinguda a aquesta comunitat, que té el gran honor d'acollir aquesta trobada". Ho ha fet en la seva primera intervenció en la trobada internacional de dones Espanya-Àfrica, que ha inaugurat la reina Sofia i en què també participa la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega.

La queixa de Rita Barberà s'inscriu en el marc de tensió constant entre l'executiu central socialista i el govern autonòmic valencià del PP. De fet, María Teresa Fernández de la Vega i Rita Barberà han visualitzat públicament les seves desavinences. De la Vega ha evitat saludar Barberà quan s'ha dirigit al faristol per fer el seu discurs, un discurs que ha començat dient que creia parlar en nom de tots els valencians.

Fonts de la vicepresidència primera del govern espanyol han assenyalat que De la Vega "ha apaivagat el propòsit d'esbroncada" que han suscitat les paraules de Barberà sobre aquesta qüestió i han argumentat que el País Valencià "està molt ben representat a escala institucional en aquesta trobada de dones", amb l'assistència confirmada de la presidenta de les Corts, Milagrosa Martínez, i de les conselleres de Benestar Social, Angélica Such, i Agricultura, Maritina Hernández, entre altres. "És una trobada de dones", han insistit les mateixes fonts.

Després del seu discurs i en declaracions als periodistes, Barberà ha estat més contundent: "Com a representant democràtica dels valencians d'aquesta ciutat lamento el que s'ha fet amb el representant de tots. Crec que és un menyspreu intolerable i, si és veritat que s'ha fet perquè és home, encara ho entenem menys perquè, a més, s'està produint marginació", ha sentenciat. El govern del País Valencià i l'Ajuntament de València estudien no assistir als actes de la trobada.

La Cimera Internacional de Dones Espanya-Àfrica està promoguda des de fa quatre anys per la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega. Hi assisteixen més de 400 dones de més de 50 països. Més enllà de l'incident protocol·lari, la trobada ha canalitzat resultats concrets i peticions que van més enllà dels compromisos econòmics.

Apostar pel medi ambient i l'eficàcia


Cinc milions d'euros aportats al Banc Africà per posar en marxa microcrèdits o els 50 milions per crear un fons que enforteixi les polítiques públiques d'igualtat en països com Mali, Etiòpia o Senegal. Són alguns dels compromisos adquirits en trobades com la que se celebra a València. Però les dones africanes volen anar més enllà. Europa inverteix perquè l'Àfrica no envaeixi les seves costes, i per frenar la immigració, cal invertir d'una altra manera, per exemple, en medi ambient, segons la premi Nobel de la Pau Wangari Maathai.

Més eficàcia ha demanat la moçambiquesa Graça Machel, que ha posat en marxa una xarxa africana de finances amb la convicció que, com més dones empresàries, més producció.

A la trobada hi assisteixen 400 dones de 53 països, 49 africans. En total, 56 ministres i 2 caps de govern, la de Finlàndia i la de Libèria. Les trobades s'han consolidat com un referent internacional. Amb la iniciativa, Espanya ha adquirit la responsabilitat de canviar la imatge de les relacions Nord-Sud, o almenys això esperen les dones africanes.



VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut