Inundacions per rius plens i mobilitat afectada: les conseqüències de la llevantada
La carretera L-200 tallada a l'alçada de Mollerussa, aquest dimecres al matí (ACN)

Mobilitat molt afectada per la llevantada

Hi ha 31 trams de carreteres amb afectacions per aigua acumulada o esllavissades i també línies de tren afectades

RedaccióActualitzat

La llevantada més forta de l'any ha deixat 1 mort i 5 desapareguts, a més de diverses afectacions en carreteres, vies de tren i milers d'abonats sense electricitat. Conseqüències dels més de 250 litres per metre quadrat que han caigut en alguns punts del país. 

El temporal ha fet mal al Maresme, on s'ha localitzat la víctima mortal, a les Garrigues i sobretot -on s'ha viscut un infern la matinada de dimecres- és a la zona de la Conca de Barberà. Aquí el riu Francolí s'ha desbordat i ha arribat a tenir 10 cops el cabal de l'Ebre. 

A quarts de 9 del vespre encara hi havia 31 trams de carreteres tallats, la majoria vies locals. Podeu consultar el llistat actualitzat en aquest enllaç. Per exemple, estan tallats molts dels accessos a l'Espluga de Francolí.

 

Cotxes arrossegats per l'aigua a l'Espluga de Francolí, aquest dimecres al matí (ACN)


Les trucades al 112 també donen la dimensió del que ha passat en les últimes hores: més 3.600 trucades fins a aquest dimecres a les 17 hores. La comarques més afectades són el Baix Camp i el Vallès Occidental, i Barcelona i Cambrils són les poblacions on s'han fet més trucades al 112.

Per la seva banda, els Bombers han atès més de 2.000 avisos des que es va activar el pla l'Inuncat, 107 dels quals entre les 12 i les 15 d'aquest dimecres:

 

 

Rebaixat el pla Inuncat d'emergència a alerta

Cap a les 13.00 hores d'aquest dimecres Protecció Civil ha rebaixat el pla Inuncat del nivell d'emergència en què ha estat des d'aquest dimarts al nivell d'alerta:

 

Un carrer de Montblanc, aquesta matinada
 

La cua del temporal, a Girona

El temporal se n'ha anat per les comarques de Girona, on a la tarda encara ha descarregat amb força i a l'Alt i al Baix Empordà. Cal estar alerta per possibles crescudes de risc i també pel temporal marítim. 

Per exemple, el Ter a Ripoll està en alerta vermella: passa pel municipi amb 250 metres cúbics per segon. Això vol dir que s'ha multiplicat per 200 el seu cabal habitual i la situació és delicada.



Un altre exemple: el riu Daró també en alerta, al seu pas per la Bisbal d'Empordà: és un riu que ara porta 180 metres cúbics per segon i que bona part de l'any està sec.

D'altra banda, a la Cerdanya, el Segre a l'alçada de Martinet també va força ple:


Queden 6.000 abonats sense electricitat

La llevantada també ha provocat que desenes de milers de cases s'hagin quedat sense electricitat. El nombre d'abonats sense llum ha arribat als 25.000. Encara que el servei s'ha anat restablint, poc abans de les 9 del vespre s'havia reduït a 6.000 el nombre d'abonats sense subministrament.

El municipi més afectat és Breda, amb més de 2.200 usuaris, seguida de Calella, amb més de 1.600, i Riells i Viabrea, on superen els 1.500. Tant a Breda com a Riells i Viabrea s'està treballant en la instal·lació de grups electrògens per poder disposar de llum aquesta mateixa nit.


 

Un carrer de Cambrils, la matinada de dimecres


A Gualba, un tornado causa destrosses i ferits

D'altra banda, als peus del Montseny, a Gualba, al Vallès Oriental, un tornado ha afectat aquesta matinada de dimarts a dimecres el càmping del Parc Gualba, movent mòduls prefabricats, fent caure arbres i una torre elèctrica.

Unes quantes persones que eren al càmping han resultat ferides, i el SEM n'ha portat 3 ferides menys greus a l'hospital de Sant Celoni:

 

120.000 guatlles ofegades a Arbeca

A Arbeca, a les Garrigues, on aquest dimarts van caure 170 litres per metre quadrat, l'aigua ha provocat la mort de desenes de milers de guatlles d'una granja:

 



Carreteres afectades

A l'Espluga de Francolí s'han despertat amb desenes d'arbres arrossegats per l'aiguat al mig de la carretera:

 

 

També n'hi ha algunes de tallades al Pla d'Urgell i al nord de les Garrigues, i els Mossos recomanen no buscar camins alternatius, perquè hi ha conductors que s'estan quedant atrapats pel fang.

Aquesta recomanació l'han feta extensiva a arreu:


Dos trens de passatgers plens, aturats tota la nit

Pel que fa a la circulació ferroviària, el temporal ha afectat diverses línies de Rodalies.

Aquestes són les principals afectacions a les 8 del vespre, segons ha informat la Generalitat. 

R1 entre Calella i Maçanet: Normalitzada la circulació ferroviària fins Maçanet

R1 entre Vilassar i Mataró: A causa del fort onatge es circula en via única en aquest trajecte.

R12 entre Bell-lloc i Mollerussa: Interrompuda per acumulació d'aigua a la zona de vies. Hi ha servei alternatiu per carretera entre Lleida i Calaf

R13-R14 entre Lleida i Tarragona, i entre Lleida i Sant Vicenç de Calders: Sense servei de trens a les línies R13 i R14 per importants danys causats a la via.

Entre Perpinyà i Figueres Vilafant: Per inundacions a la zona de Perpinyà els serveis internacionals no presten servei durant tot el dia d'avui. Es presta servei fins a Figueres pels viatgers de Figueres i Girona.

Els aiguats han causat incidències generalitzades a totes les línies i la suspensió de serveis de llarga distància.

 


Una vuitantena de viatgers de l'últim tren Tortosa-Barcelona i els del Talgo Múrcia-l'Aldea han hagut de fer nit a dins dels combois a Cambrils i l'Aldea respectivament a causa de la impossibilitat d'evacuar-los per carretera.

A les línies R13 i R14 ha descarrilat la locomotora d'un tren de mercaderies per importants danys a la via. L'R12 ha quedat inundada en el tram entre Bell-lloc i Mollerussa, mentre que la via de l'R15 ha quedat completament descalçada per la llevantada al municipi dels Omellons, a les Garrigues.
 

L'R15, a prop dels Omellons, a les Garrigues, aquest dimecres al matí (Foto: Albert de la Torre)


A la línia de Rodalies R1, a primera hora de la tarda s'ha restablert la circulació entre Maçanet i Blanes. Entre Arenys i Blanes, en canvi, la circulació es fa per carretera per una xapa metàl·lica que el vent ha fet caure sobre la catenària a l'alçada de Malgrat de Mar.
 


També a les línies R4 i R3 s'ha hagut d'alterar la circulació.

 


Quatre vols desviats

Pel que fa al trànsit aeri, pràcticament no s'ha vist afectat per la llevantada: només quatre vols s'han desviat de la seva trajectòria, dos que havien d'aterrar a Reus han anat al Prat, i dos que havien d'anar a Girona han aterrat a Marsella.

L'aeroport de Barcelona-el Prat ha operat amb relativa normalitat, però durant unes hores, quan plovia més intensament, s'han espaiat els enlairaments i els aterratges.


També a Barcelona ciutat

Contenidor surant en un carrer de Barcelona, aquest dimecres de matinada
 

A Barcelona, la pluja ha afectat sobretot el Raval i el Poble-sec. El col·lector del Paral·lel no ha pogut engolir tota l'aigua i els carrers s'han convertit en rieres on l'aigua arrossegava els contenidors.

A la ciutat també prop de 2.000 abonats s'han quedat sense electricitat i hi ha afectacions a molts semàfors.

Els 42 veïns desallotjats de matinada de dues finques a causa de la pluja no podran tornar a casa fins que s'arregli la coberta d'un dels edificis, que estava en obres. Són les finques dels números 25 i 27 del carrer Portal de Santa Madrona. 27 dels evacuats són en un centre d'emergències de l'Ajuntament i la resta, a casa de veïns i familiars. 


Escoles i instituts de 20 municipis, tancats per la llevantada

Les pluges intenses han fet que els centres escolars d'una vintena de municipis hagin estat tancades aquest dimecres. És el cas de les escoles de Riudecols, Prades, Vimbodí i l'Espluga de Francolí.
 

El pati de l'escola de Montblanc

També les de Torregrossa, Castelldans, Cervià, Vinaixa, Arbeca, algunes de Cambrils i Montblanc i els centres de Sant Pere Pescador, Colera, Riells o Llança.

A banda, s'han vist afectades diverses rutes de transport, sobretot de les comarques de Lleida, però també al Baix Camp, la Conca de Barberà, l'Alt Empordà i la Selva, entre altres. 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut