Una agent rural davant d'un cartell que indica la restricció de circulació per risc d'incendi
Una agent rural davant d'un cartell que indica la restricció de circulació per risc d'incendi (Agents Rurals)

Risc d'incendi: nivell extrem en alguns municipis, el primer cop en 10 anys fora de l'estiu

L'episodi comporta un perill excepcional per l'època i l'abast geogràfic i ha obligat a activar el nivell 3 del Pla Alfa fora dels mesos d'estiu, fet que no passava des del 2013

RedaccióActualitzat

El perill d'incendi aquest cap de setmana torna a ser molt alt. Segons es desprèn de l'informe elaborat pel Departament d'Acció Climàtica, la situació encara és més complicada i s'allargarà més que l'episodi del cap de setmana passat.

En conseqüència, des del govern es torna a demanar extremar les precaucions en qualsevol activitat al medi natural, ja que les condicions meteorològiques previstes i l'estat actual de la vegetació, molt afectada per la sequera, poden desencadenar incendis forestals importants pràcticament arreu del país.

Es tracta d'un episodi de perill excepcional per l'època i l'abast geogràfic que ha propiciat que s'hagi d'activar el nivell 3 del Pla Alfa.

Són quatre municipis: Monistrol de Montserrat i Marganell (Bages), el Bruc (Anoia) i Collbató (Baix Llobregat). Però és significatiu perquè és el primer cop en 10 anys que s'activa el nivell 3  fora dels mesos d'estiu.

Segons el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals, la zona amb més risc d'incendi serà inicialment la Catalunya Central.

El mapa dels Agents Rurals és ben gràfic. Tota la zona de Montserrat pintada de negre, el nivell màxim d'alerta.

 

Aquest dissabte ja s'ha complert la restricció d'accés al parc natural de la serra de Montserrat, que s'allarga també per diumenge.

Pla Alfa nivell 2 a 30 comarques

Els Agents Rurals tenen activat, des de dimecres, el nivell 2 del Pla Alfa a la majoria de comarques de Catalunya, on s'han anul·lat les activitats de risc d'incendi que hi havia autoritzades.

Aquest cap de setmana, el nivell 2 també s'ha activat a la meitat sud de Catalunya i acabarà també a l'Empordà i els Pirineus. En total, són 30 comarques amb risc alt o molt alt.

L'únic canvi és a la Vall d'Aran, que ha passat de risc moderat a baix.

Davant l'escenari, els Agents Rurals faran vigilància exclusiva, tant per via terrestre com per via aèria, amb helicòpter. El Departament d'Acció Climàtica i les ADF també faran vigilància activa.

Agents Rurals i ADF entren al parc natural de Montserrat pel Coll de Can Maçana
Agents Rurals i ADF entren al parc natural de Montserrat pel Coll de Can Maçana (ACN / Laura Fíguls)

L'episodi de perill es va iniciar aquest divendres al matí amb vent de l'oest que evolucionarà ràpidament cap a nord-oest aquest dissabte. Aqust diumenge i fins dimarts, el perill avançarà també cap al nord de Catalunya.

Inicialment, s'espera que la temperatura sigui molt superior a l'habitual. Els 27-29 graus d'aquest divendres es reduiran un pèl al cap de setmana, però l'ambient serà de calor. 

Durant tot l'episodi la humitat relativa serà extremadament baixa als indrets sota la influència del vent terrer, entre el 20 i el 30% al migdia en conjunt a gairebé tot el país.

Protecció Civil ja t'he posat en prealerta el Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals a Catalunya Infocat i recorda que està prohibit fer foc o executar activitats de risc prop del bosc, fer treballs que generin guspires, fer fogueres o utilitzar barbacoes sense mata guspires.

Els nivells del pla Alfa

El risc d'incendis s'estableix al pla Alfa, que preveu una escala de nivells de 0 a 3, per a cada comarca. L'activació de cada nivell, que decideix diàriament la direcció general dels Agents Rurals, comporta un grau de mobilització dels efectius i determinades actuacions preventives.

- Nivell 0, nivell de perill baix / moderat

- Nivell 1, nivell de perill moderat / alt

- Nivell 2, nivell de perill alt / molt alt

- Nivell 3, nivell de perill molt alt / extrem

Investigadors dels Agents Rurals en una zona cremada
Investigadors dels Agents Rurals en una zona cremada

726 incendis al març

Bombers de la Generalitat han treballat en un total de 726 incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana aquest mes de març.

Aquesta xifra suposa un increment de 436 actuacions en incendis de vegetació respecte al mes de març de 2022 (290) i 244 més que el 2021 (482).

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut