Barcelona

Rigau xifra "entre 150 i 200" els menors catalans que fan immersió en l'Alcorà a Àfrica

La consellera destaca que el fenomen es dóna entre "un col·lectiu minoritari dins dels subsaharians", que són els d'ètnia sarahule. La majoria viuen a Olot, Banyoles, Salt i alguns municipis del Maresme.

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha xifrat "entre 150 i 200" els menors catalans que són escolaritzats en madrasses a l'Àfrica per voluntat de les seves famílies, que els fan fer una immersió en l'Alcorà. Rigau ha destacat que el fenomen es dóna entre "un col·lectiu minoritari dins dels subsaharians", que són els d'ètnia sarahule. La majoria viuen a Olot, Banyoles, Salt i alguns municipis del Maresme.

En declaracions al "Telenotícies Vespre", la consellera ha admès que estan al cas d'aquest fenomen des dels anys 90 i, sobretot, a les comarques gironines. A Salt, per exemple, tenen quantificat que per aquesta situació hi passen "entre 15 i 20 alumnes per institut".

A Catalunya hi ha més de 10.600 alumnes subsaharians, i són els sarahule els que veuen com, sovint, els seus pares els envien al país d'origen familiar perquè s'impregnin de la religió. El fenomen és difícil de quantificar perquè, ha dit Rigau, els sarahule són, dins del col·lectiu de subsaharians, "l'ètnia més reservada i hermètica", i es fa difícil seguir el rastre dels menors i dialogar amb les respectives famílies. "Socialitzen poc", ha remarcat la consellera, que ha destacat que aquest col·lectiu "troba normal que, part de la seva vida, els fills la passin amb la resta de la família, hi veuen avantatges".

Rigau ha admès que el Departament està preocupat perquè, quan tornen, malgrat que puguin mantenir el català, els alumnes "han perdut acadèmicament algun curs, ja no poden anar amb nois de la seva edat ni a l'ESO, com voldrien". A més, tot plegat suposa "una distorsió" per als centres.

Segons la consellera, la Generalitat reforça els "mecanismes d'integració" fent més suport personalitzat a Primària i enfortint els primers cursos de l'ESO per compensar aquestes mancances. A més, ha apel·lat a l'últim informe PISA, en què es diu que "estem escurçant diferències entre autòctons i nouvinguts".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut