ANÀLISI

Rigau, la puta i la ramoneta

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Bosch

Director i presentador del programa "Àgora", de TV3

Actualitzat
Com a periodista, és un plaer entrevistar persones que són grans experts del seu tema. Ahir, els dos convidats de l'"Àgora" eren d'aquesta mena. Eren Irene Rigau, nova consellera d'Ensenyament, i Joan Amorós, secretari general del FERRMAD, el "lobby" de 150 institucions europees que malda perquè es faci el corredor de tren de mercaderies que enllaci Algesires amb Sant Petersburg.

Tu, com a periodista, ignorant de gairebé tot i amb els coneixements justos de moltes coses, et prepares per al combat. Et documentes, estudies el rival, mires per on el podràs burxar i per on el podràs sorprendre amb repreguntes i arguments. Abans de l'entrevista creus que podràs cargolar la consellera amb incoherències en els primers dies de legislatura. Però de seguida t'adones que raona, que té les coses clares i que serà difícil enxampar-la. Ho intentes, ho proves, mossegues... Hi ha convidats que miren d'escapolir-se de l'escomesa fugint d'estudi. No va ser el cas d'ahir. Rigau va agafar el toro per les banyes, va parlar clar, i fins i tot va donar un parell d'exclusives, que sempre són d'agrair.

Joan Amorós també va tenir la virtut de dir les coses pel seu nom, sense embuts. No va dubtar a dir que qui més ha costat convèncer perquè apostés pel Corredor del Mediterrani ha estat el govern espanyol. Va explicar que Magdalena Álvarez se'l va rifar, no el va ni rebre i que, a hores d'ara, encara no les té totes, perquè l'Espanya de Zapatero juga amb la dualitat de dir que potencia l'Eix Mediterrani, però no descarta l'Eix Central, que passaria per Madrid, Saragossa i Irun. En termes econòmics no hi ha color, però el govern espanyol continua jugant a la puta i a la ramoneta, fins al punt que el ministre Blanco, que dijous havia de presentar l'estudi tècnic de la seva proposta per al Corredor del Mediterrani, ha tornat a congelar aquesta presentació. Ja fa un any que ho va ajornant i que ens fa passar amb raons. Una vegada més, al govern espanyol no l'interessa apostar per una cosa que pot afavorir Catalunya, encara que, qui més afavoriria seria Espanya. A hores d'ara, Zapatero és un president atemorit, collat pel que diran les tertúlies nocturnes de tres teles fatxes.
Anar al contingut