Carles Riera, portaveu i diputat de la CUP al Parlament
Carles Riera, portaveu i diputat de la CUP al Parlament

Riera retreu a Torra que demani un referèndum que l'Estat no voldrà pactar mai

Riera està d'acord amb la mobilització popular, però el govern i el Parlament han d'estar disposats a desobeir

Actualitzat

La CUP ha reaccionat aquest matí al discurs del president Quim Torra. Carles Riera, entrevistat a els Matins de TV3, ha dit que el president de la Generalitat veu la mobilització popular per aconseguir un referèndum pactat amb l'Estat, cosa que, segons el cupaire, no passarà mai. Per Riera, amb la perspectiva de sentències dures per als empresonats, les úniques vies són la desobediència i una mobilització que agafi el control del territori.

Riera considera que la mobilització ha d'implicar desobediència i qualifica de contradicció flagrant que ni el Govern ni el Parlament estiguin disposats a fer-ho.

"El president Torra per una banda demana al moviment social, al moviment popular, que surti al carrer, cosa que hi estem d'acord per mirar de superar la situació actual, però el govern de la Generalitat i la mesa del Parlament, formats per Junts per Cat i ERC, no s'han mogut i no sembla que es vulguin moure un pam de la legalitat institucional i estatutària i buscar sempre que la seva acció de govern o l'acció del Parlament no surti d'allò que mana el Govern, la Constitució l'Estatut, i els Tribunals espanyols. Això és una contradicció flagrant. Jo no puc demanar a la població que faci allò que no penso fer a les institucions. Les institucions han de ser exemplars i han d'anar per davant en aquest sentit."

 

 

 

Riera que a priori està d'acord amb la necessitat centrar-se en la mobilització popular, retreu a Torra que l'objectiu sigui el d'un referèndum pactat que diu, "és impossible."

"Critiquem i qüestionem al president Torra generi una proposta de mobilització i que des del Govern i la mesa del Parlament, no hi hagi coherència amb això. I que ho situï en la perspectiva de pactar amb l'Estat quelcom que l'Estat ja ha dit que no es pot pactar. Per tant aquesta mobilització popular el que s'ha de dur és a crear les condicions per una ruptura i per un trencament real i efectiu amb l'Estat."

"Aquesta és la clau que ens permetrà assolir un control un control efectiu del territori des de la població, des del moviment popular. És la clau que es pugui produir una ruptura amb l'Estat i que arrossegui els partits i les institucions a posar-se al servei d'aquesta ruptura."

Riera també s'ha mostrat d'acord amb la idea de la causa justa democràtica, que fa derivar del nacionalisme a la defensa dels drets polítics i democràtics.

"El procés d'autodeterminació i independència serà cada vegada més una qüestió democràtica de defensa de drets civils i polítics, que de nacionalisme. Haurem de consumar l'autodeterminació, la independència i la República per consumar un espai democràtic Catalunya."

 

La CUP aposta per "una ocupació permanent de l'espai públic per part del moviment republicà, del moviment democràtic, i una acció generalitzada de desobediència civil no violenta."

Segons ha explicat l'únic camí per asseure l'Estat a negociar és controlar el territori.

"L'estat només s'asseurà en un marc de concertació internacional a reconèixer la independència o de permetre un referèndum un cop l'estat estigui derrotat i li haguem disputat el control del territori. Aquest és l'objectiu."

"Posarem tot el focus al carrer per generar un moment de ruptura que permeti la via unilateral. La gent i les condicions hi són, han fallat els partits

 

 

Riera ha afegit que la CUP, posa la targeta vermella sobre la taula per l'acció de govern perquè, ha dit, no hi veuen "ni un sol pas de desobediència i d'unilateralitat".

 

 

 

ARXIVAT A:
Carles RieraCUPProcés catalàQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut