David Fernàndez (EFE)
David Fernàndez (EFE)

Riera diu que David Fernàndez "encaixaria totalment" com a nou candidat de la CUP

El diputat de la CUP obre la porta a un retorn del periodista David Fernàndez com a candidat, després del canvi de la CUP en la limitació de mandats

RedaccióActualitzat

La CUP votava el 14 de juliol reformar la limitació de mandats i, només una setmana després, el nom d'un dels seus representants més carismàtics torna a aparèixer. El diputat Carles Riera, candidat en les últimes eleccions, ha reconegut en una entrevista a Europa Press que David Fernàndez seria un bon nom per liderar una nova candidatura de l'esquerra independentista a la Generalitat.

En una entrevista a Europa Press, Riera explica els canvis que va decidir la CUP i, preguntat directament per David Fernàndez, apunta que seria un bon candidat:

"És una persona que, tant des del punt de vista intern com extern, està en unes condicions molt bones per contribuir a aquesta nova etapa; un bon perfil, una persona adequada per construir"

 

La limitació de mandats

En la darrera Assemblea Nacional, la CUP va aprovar una esmena que amplia el nombre de mandats pel qual un dels seus membres pot ser candidat a un càrrec supramunicipal. Ara, a l'espera que ho ratifiquin les bases, els càrrecs podran fer-ho dos mandats.

La CUP contempla com a mandat tot l'exercici d'un càrrec que superi els dos anys. Riera explica la decisió perquè en les últimes legislatures s'han precipitat les eleccions, però apunta que "no ha començat a parlar de noms".

La formació anticapitalista vol mantenir els criteris de "no professionalització i no institucionalització" dels càrrecs, però ara aposta per combinar-ho, segons Riera, amb la "creació i la consolidació de referencialitats internes i públiques". A més, busca "donar més recorregut i temps a l'acumulació i transmissió d'experiència".

"Hem obert aquesta possibilitat perquè les persones que van ser els primers diputats i diputades, o els segons o els actuals, puguin, si la militància ho considera, repetir mandat i poder seguir aportant experiència, referencialitat i capacitat"

 

 

El canvi, obre la porta a recuperar noms. Un d'ells és David Fernàndez, però podria ser també el mateix Riera, que va ser candidat després de ser diputat perquè no havia complert els dos anys. Ara podria repetir. Riera s'ha posat "a la disposició del partit".

"Estic a la disposició de la CUP pel que la CUP decideixi. És una actitud militant generalitzada en totes les persones de la CUP que estem sempre disponibles"

 

Eleccions o mobilització

Riera vol sortir del debat de noms perquè entén que el partit no està en aquesta fase. Diu que ara és l'hora de redirigir l'estratègia i cita el document que va sortir de l'Assemblea Nacional que s'acabarà de tancar a finals de juliol quan s'acabin de votar les esmenes per via telemàtica.

La CUP es planteja passar de l'activitat parlamentària de bloqueig a la proactiva i exercint de corretja de transmissió amb el carrer, on cridaran a la mobilització continuada i a la desobediència civil.

Els cupaires consideren que el projecte independentista que representa JxCat, ERC i el govern va quedar "esgotat" des del 3 d'octubre del 2017. Per això, Riera creu que el president de la Generalitat hauria de convocar eleccions:

"Si ell pretén no convocar eleccions per continuar en la mateixa situació política que estem, és continuar innecessàriament una situació agònica i improductiva políticament"

Riera entén que només tindria sentit no convocar-les si pretén iniciar després de la sentències del Suprem una fase de "conflicte, mobilització social i confrontació institucional".


Abandonar el simbolisme

En l'entrevista, Riera també parla sobre la resolució del Tribunal Constitucional anul·lant la reprovació al rei aprovada al Parlament. Preguntat per si tornarien a presentar-la, contesta que la batalla no pot ser només simbòlica:

"Anirem amb molta cura de no portar la batalla política cap a accions simbòliques. Portem temps en què la batalla simbòlica ha estat molt important. Considerem que això ha arribat a cert sostre"

ARXIVAT A:
CUPCarles Riera
Anar al contingut