Ridícul en el recompte de les primàries demòcrates per elegir el rival de Trump

El comitè nacional del partit es veu obligat a fer un recompte manual per "incoherències" en els resultats de tres col·legis electorals a Iowa

RedaccióActualitzat

El primer pas per elegir el candidat demòcrata en la cursa a la Casa Blanca ha començat amb problemes. La confusió ha estat la tònica dominant en el recompte dels vots dels demòcrates en el caucus d'Iowa, la parada inicial de les primàries per triar el candidat o candidata a les presidencials de la tardor.

El comitè nacional del partit ha anunciat que ha trobat "incoherències" en els resultats de tres dels col·legis electorals. I per tant, ara es torna a fer un recompte. Un recompte manual que pot tardar hores a concretar-se en uns resultats definitius. Hi ha prop de 1.700 llocs de votació d'arreu de l'estat.

 

Ridícul dels demòcrates a l'arrencada de primàries per elegir el rival de Trump
Recompte manual dels vots (Reuters/ Kamil Krzaczynski)
Ridícul dels demòcrates a l'arrencada de primàries per elegir el rival de Trump
Esperant els resultats al parc de bombers de Kellogg, a Iowa (Reuters/Brenna Norman)

 

Segons el partit, aquesta confusió respon a les noves normes que s'apliquen aquest any en el recompte i nega de manera categòrica que algú hagi piratejat l'aplicació informàtica amb la qual es computen els vots.


Discursos dels candidats a falta de resultats

La situació és gairebé surrealista perquè encara no es pot parlar de guanyadors i perdedors en aquest acte inicial de les primàries demòcrates i, a falta de resultats, els candidats ja han sortit a parlar, amb discursos a favor de la unitat per treure Donald Trump de la Casa Blanca.

 

Ridícul dels demòcrates a l'arrencada de primàries per elegir el rival de Trump
El candidat demòcrata Pete Buttigieg durant un discurs (Reuters/Eric Thayer)

 

Entre els 11 candidats, els qui tenen més opcions són Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren i Pete Buttigieg.

Com si haguessin guanyat, els aspirants han repetit eslògans de campanya. I també s'han mostrat confiats que l'organització del partit solucionarà els problemes i oferirà uns resultats consistents i creïbles.


Sanders creu que ha guanyat

Ridícul dels demòcrates a l'arrencada de primàries per elegir el rival de Trump
Bernie Sanders s'atribuïa el triomf a mig escrutini (Reuters/Mike Segar)


Un dels favorits, el senador Bernie Sanders, ha dit davant dels seus seguidors que creu que ha guanyat: "Tinc un sentiment fort que els resultats s'anunciaran en algun moment... I quan aquests resultats s'anunciïn, tinc la sensació que a nosaltres ens anirà molt bé."

Segons "dades internes" de la campanya del senador, amb el 40% escrutat a Iowa, Sanders guanyava amb un 29,66%, seguit de l'exalcalde Pete Buttigieg, amb el 24,59%, la també senadora Elizabeth Warren, amb el 21,24%, i l'exvicepresident Joe Biden, amb el 12,37%.

Aquest resultat seria nefast per a Biden, un altre dels favorits. El que va ser número dos d'Obama va enviar una carta al Partit Demòcrata d'Iowa demanant veure els resultats abans que es fessin oficials. Una petició més ferma després de les irregularitats que hi ha hagut en el recompte. "Considerem que les campanyes mereixen una explicació convincent i una informació rellevant sobre els mètodes de control de qualitat que s'estan utilitzant [per al recompte], i una oportunitat per respondre, abans que es publiqui cap resultat oficial", ha afirmat Joe Biden.


Trump se'n burla

Mentrestant, Donald Trump ha carregat contra els demòcrates. En el seu compte de Twitter, Trump ironitza sobre les incidències a Iowa:
 

 

"El caucus demòcrata és un desastre total. Res funciona tal com van portar el país. Recordeu els 5.000 milions de dòlars de la web de l'Obamacare, que hauria d'haver costat un 2% d'aquesta quantitat. L'única persona que pot proclamar una gran victòria a Iowa ahir a la nit és 'Trump'"

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut