L'actor era de vacances a Itàlia i va viatjar al vaixell per fer pressió perquè el deixessin desembarcar
L'actor era de vacances a Itàlia i va viatjar al vaixell per fer pressió perquè el deixessin desembarcar (Open Arms)

Richard Gere, disposat a declarar contra Salvini per no haver deixat atracar l'Open Arms

El polític d'extrema dreta podria enfrontar-se a una pena de 15 anys de presó pels delictes d'abús de poder i privació de llibertat

L'actor dels Estats Units Richard Gere està disposat a declarar al judici a l'exministre de l'Interior italià Matteo Salvini, processat per impedir que el vaixell Open Arms desembarqués a cap port del país l'agost de 2019.

La possible participació de l'actor al judici la va revelar el mateix Salvini aquest diumenge al vespre en un míting als afores de Roma, amb motiu de les eleccions locals del cap de setmana vinent.

L'equip jurídic de l'ONG Open Arms va lliurar la setmana passada una llista de testimonis disposats a testificar contra el polític d'extrema dreta on hi hauria el mateix Gere. L'ONG ha confirmat al diari britànic "The Guardian" que l'actor està disposat a declarar si el jutge ho permet.


Abús de poder i privació de llibertat

Salvini haurà de comparèixer el 23 d'octubre a Palerm, en una vista que estava prevista pel 15 de setembre, però es va postposar.

El polític d'extrema dreta està acusat dels delictes d'abús de poder i de privació de llibertat. Si el declaressin culpable, podria enfrontar-se a una pena de 15 anys de presó. L'exministre ha negat les acusacions i ha dit que va actuar en interès d'Itàlia.

Per al fundador d'Open Arms, Òscar Camps, el judici és un tribut a la dignitat dels migrants morts al Mediterrani, segons va dir a l'Agència Efe quan es va posposar la vista:

"Establir la veritat sobre el Mediterrani i sobre les responsabilitats de tots en un tribunal és la millor manera de tornar la dignitat i la identitat als milers de persones que han perdut la vida en aquest tram de mar, ignorat i oblidat."

La fiscalia ha sol·licitat ja que declari el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i els actuals ministres d'Exteriors, Luigi Di Maio, i de l'Interior, Luciana Lamorgese.

L'Ajuntament de Barcelona es va personar en la causa contra el dirigent italià per demanar que Salvini es faci càrrec dels danys patrimonials causats pel bloqueig del vaixell i respongui per les "diverses acusacions falses que va fer contra la ciutat".

 

Gere, de vacances a la Toscana

Una decisió de Salvini va deixar bloquejades al mar durant 20 dies unes 150 persones que el vaixell de l'ONG havia rescatat del mar. El polític d'extrema dreta va prohibir a l'Open Arms acostar-se a port per poder desembarcar-los i donar atenció sanitària als migrants que anaven a bord, entre els quals hi havia menors d'edat.

La nit del 20 d'agost, finalment, la Fiscalia va permetre que els 83 migrants que quedaven a bord desembarquessin a Lampedusa. Molts havien estat evacuats abans i fins i tot s'havien tirat a l'aigua per arribar a la costa nedant.

Richard Gere estava de vacances amb la seva família a la Toscana quan van passar els fets. Va viatjar a Sicília i es va sumar a la tripulació del vaixell per pressionar que es donessin aliments a les 150 persones que hi havia al vaixell.

 

ARXIVAT A:
MigracionsOpen ArmsItàlia
Anar al contingut