Iraq

Rice i Straw coincideixen a l'Iraq que cal formar aviat el nou govern per aturar la violència

En el segon dia de visita a l'Iraq, la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, i el seu homòleg britànic, Jack Straw, han insistit que cal que el nou govern iraquià es constitueixi aviat per evitar la pèrdua de més soldats i diners a l'Iraq. Tots dos creuen que el buit de poder existent afavoreix la violència. Aquest viatge conjunt té lloc mentre un nou sondeig mostra que, al Regne Unit, l'oposició a la invasió de l'Iraq arriba al seu nivell més alt i que el 55% de la població vol la retirada de tropes abans d'un any.

Actualitzat

L'endemà d'aterrar per sorpresa a Bagdad per parlar amb el president iraquià, Jalal Talabani, i el primer ministre en funcions, Ibrahim Jaafari, Condoleezza Rice i Jack Straw han afirmat que cal formar al més aviat possible nou govern per tal d'aturar la violència que regna al país. La secretària d'Estat nord-americana i el ministre britànic d'Afers Exteriors tenen clar que l'Iraq s'ha convertit en el problema més urgent de les seves agendes i no han parat de repetir durant la seva estada que és hora d'acabar amb el buit polític, perjudicial per a la seguretat i l'estabilitat nacional. Amb tot la seva visita no ha aconseguit desbloquejar la difícil formació d'un govern iraquià, pendent des de les eleccions del 15 de desembre passat.

En aquest sentit, tant Rice com Straw han indicat que si bé l'elecció d'un primer ministre és assumpte dels iraquians, els EUA i el Regne Unit, com els grans contribuents en diners i persones a l'Iraq post-Saddam tenen alguna cosa a dir, i tenen dret a esperar que es formi un govern al més aviat possible. A més, el fet que cap dels dos es referís a Ibrahim Yafari, el candidat escollit per la majoria parlamentària de l'Aliança Unida Iraquiana, fa pensar a Bagdad que no compten amb ell per encapçalar aquest govern d'unitat nacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut