L'Iraq

Rice i Straw aterren per sorpresa a Bagdad per insistir en la formació d'un govern d'unitat

La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, i el seu homòleg britànic, Jack Straw, són a Bagdad en una visita sorpresa. El context de violència que viu aquest país és un dels temes que tractaran amb els líders iraquians, però, de fet, el viatge de Rice i Straw s'interpreta com un intent de Washington i Londres de pressionar els negociadors de l'Iraq perquè formin un govern d'unitat nacional, un difícil projecte que està en gestació des de fa més de tres mesos.

Actualitzat

El total secretisme ha tornat a planar en la visita de mandataris estrangers a l'Iraq. El clima de violència que es viu al país així ho justifica. En l'agenda de Rice i Straw hi ha, entre d'altres, trobades amb el president iraquià, Jalal Talabani, i el primer ministre en funcions, Ibrahim Jaafari. I el motiu de la visita, la qüestió fins ara encallada de formar un nou govern.

En la seva trobada, Talabani ha informat Rice i Straw dels esforços que s'estan fent per formar un govern d'unitat nacional i conciliar els diferents blocs polítics. El principal problema és l'actual figura de primer ministre.

Jaafari vol repetir càrrec al capdavant de l'Aliança Iraquiana Unida, la coalició xiïta que va guanyar les eleccions celebrades a finals de l'any passat. De fet, el seu nom va ser consensuat després de dures negociacions amb els partits que formen l'Aliança. Però la resta de formacions, els xiïtes laics, els kurds i els sunnites, s'hi oposen frontalment i prefereixen un perfil de primer ministre menys compromès amb l'anterior govern, acusat de sectarisme antisunnita.

Rice i Straw han arribat a Bagdad procedents del Regne Unit, on junts han visitat la circumscripció electoral de Straw, al nord del país, i han intentat explicar a la nombrosa comunitat musulmana de la zona els motius de la política dels seus països a l'Iraq. Aquesta visita ha anat acompanyada de nombroses protestes de grups que s'oposaven a la guerra. Condoleezza Rice ha defensat la invasió per alliberar el país àrab del seu dictador, però també ha admès que s'havien comès "milers d'errors tàctics". Errors com no preveure l'acció de grups insurgents que tres anys després de la guerra continuen sembrant el terror i que ja han deixat milers i milers de morts, la majoria civils.

Violència diària

En les últimes hores almenys cinc civils, entre ells tres nens, han mort en un intercanvi de trets entre la policia i els insurgents a Ramadi. També s'ha de comptabilitzar la mort de quatre soldats nord-americans, dos d'ells a Bagdad, en explotar una bomba al pas del seu vehicle; un tercer enmig d'una operació militar a Kirkuk, al nord del país, i un quart en el sinistre d'un helicòpter militar al nord-est de l'Iraq, que podria haver estat abatut per les forces enemigues.

A més, s'ha fet una nova troballa macabra. S'han descobert prop de 40 cadàvers a diversos barris de Bagdad, aparentment noves víctimes de  l'onada d'assassinats sectaris entre musulmans sunnites i xiïtes.   D'altra banda, sis insurgents han mort mentre manipulaven una bomba casolana a l'interior d'una casa a Madain, a uns 20 quilòmetres al sud-est de Bagdad.

Anar al contingut