El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, sortint de declarar a l'Audiència Nacional (ACN/Andrea Zamorano)
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, sortint de declarar a l'Audiència Nacional (ACN/Andrea Zamorano)

Ribó diu que no sabia qui va pagar els seus viatges a dues finals de la Champions

El Síndic de Greuges ha declarat voluntàriament a l'Audiència Nacional davant del jutge que investiga el cas del 3%

Actualitzat

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha declarat com a investigat davant d'un jutge de l'Audiència Nacional pel viatge que un empresari li va pagar per anar a veure el Barça a la final de la Champions del 2015.

Ribó ha explicat que no sabia a càrrec de qui anaven les despeses del desplaçament i quan va tornar es va oferir a retornar els diners.

Segons fonts jurídiques, en la seva declaració, el Síndic de Greuges ha respost a la Fiscalia i a la defensa i ha explicat que quan va decidir anar a la final de la Champions de Berlín en avió pensava que s'afegia al viatge d'un grup d'amics de caire totalment festiu, com ja havia fet - ha admès - a la final del 2009 amb el mateix grup de persones, en aquella ocasió per assistir a la final que el Barça va disputar amb el Manchester United a Roma.

Fonts presents a la declaració han explicat que Ribó ha dit que no sabia qui assumia el cost d'aquell viatge a Berlín i, en tornar, es va oferir a pagar-lo.

De fet, ha explicat que es va assabentar de qui s'havia fet càrrec de totes les despeses d'aquest viatge - l'empresari Jordi Soler, investigat en el cas del 3% - quan li van arribar les diligències de la causa.

Sobre la seva relació amb aquest empresari, Ribó ha reconegut haver dinat i sopat amb ell tant l'any 2009 com el 2015 just després de les finals dels partits.

Ribó ha declarat de forma voluntària com a investigat davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'anomenat cas del 3% de presumpte finançament il·legal de CDC mitjançant comissions per obres públiques.

 

Un viatge amb amics culers

Segons el seu relat, el 2009 va ser Ramon Camp, històric diputat de CiU, que li va dir de viatjar amb un grup d'amics culers i ha assenyalat que només va veure Soler a la tornada del viatge, però que no sabia a què es dedicava, i que després ell va convidar a dinar en un restaurant de Barcelona tot el grup que va acudir a aquesta final a Roma entre el FC Barcelona i el Manchester United.

El 2015, segons la seva versió, va comprar dues entrades per anar a la final de la Champions a Berlín entre el Barça i la Juventus, poc després la seva filla li va comentar que també hi volia anar i en parlar amb el grup amb el qual anava a viatjar en el mateix vol li van dir que podia recomprar una de les dues entrades que havia comprat l'artista Miquel Barceló, que finalment no podria desplaçar-se.

Va pagar per aquesta entrada uns 1.300 euros, que li va transferir a Ramon Camp, històric diputat de CiU amb el qual va viatjar, i ha indicat que s'ha dirigit al Barça i a la Caixa per demanar la documentació necessària amb la qual acreditar la compra de les altres dues entrades.

Ribó també ha anunciat que té la intenció d'aportar un correu en què assegura que li va oferir a Camp pagar la seva part del viatge, si bé no ha comentat què li va respondre.


39.000 per llogar l'avió i la furgoneta

A la tornada a Catalunya, ha recordat també que tot el grup va sopar en un domicili i aquí va tornar a veure Soler, que en la seva declaració com a testimoni el 3 de febrer passat va admetre haver sufragat aquest viatge el 2015, que va incloure el lloguer d'un avió i una furgoneta per un cost total de 39.000 euros, però Ribó avui ha mantingut que no sabia qui va pagar l'avió.

Sobre les relacions de la institució del Síndic amb Soler, Ribó ha afirmat que aquest organisme, que dirigeix des del 2004, no fa contractacions, ja que això és competència de la Generalitat.

També se li ha preguntat per un expedient que li va obrir a Soler arran d'una reclamació relacionada amb la fibra de vidre i ha afirmat que ell no va signar res respecte a aquest expedient i que l'únic correu que ha rebut per part d'aquest empresari va ser una publicitat del Grup Soler.

 

Suborn passiu, segons la Fiscalia

La Fiscalia, que va considerar que els fets investigats podrien constituir un delicte de suborn passiu impropi -que sanciona el càrrec públic que accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició-, va demanar al jutge que remetés les actuacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en estar Ribó aforat.

Abans de fer aquest pas, el magistrat li va oferir l'oportunitat de declarar voluntàriament com a persona investigada.


Ciutadans en demana el cessament

El president de Ciutadans al Parlament, Carles Carrizosa, ha reclamat al PSC que firmi la seva iniciativa per fer un ple que permeti votar el cessament del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

"És urgent cessar el senyor Ribó. No pot seguir al capdavant de la Sindicatura de Greuges."

 

El cas del 3%, al final de la instrucció

La investigació del 3%, que porta l'Audiència Nacional, està en la recta final de la instrucció. El jutge De la Mata té sobre la taula nous documents de la Guàrdia Civil que demostrarien que el partit no només feia servir les seves fundacions per amagar les comissions que feia pagar als empresaris a canvi de contractes.

A ulls de la Guàrdia Civil, el partit carregava a les seves fundacions factures per feines que no s'haurien fet, en un intent de blanquejar les donacions a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

 

ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut