Barcelona

Ribó alerta que Catalunya inverteix poc i malament contra la pobresa infantil

A través de l'informe, tant el síndic com la seva adjunta pels drets dels infants, Maria Jesús Larios, han reclamat que els infants quedin al marge de les polítiques de restriccions pressupostàries.

RedaccióActualitzat
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha denunciat que deu mil infants s'han vist afectats per les modificacions a la renda mínima d'inserció (RMI), una tercera part dels beneficiaris. En declaracions als mitjans després d'entregar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, un informe sobre pobresa infantil, Ribó ha assegurat que la retirada de la prestació "no té un efecte mecànic" que porti l'infant a la pobresa, però sí que ha denunciat que "és evident que una de les fonts d'increment de la pobresa" és aquesta. Sobre l'informe, ha dit que constata que a Catalunya s'inverteix poc en atenció als infants en comparació amb Europa i de manera poc eficaç.

A través de l'informe, tant el síndic com la seva adjunta pels drets dels infants, Maria Jesús Larios, han reclamat que els infants quedin al marge de les polítiques de restriccions pressupostàries. A l'informe especifiquen que les modificacions per accedir a la RMI "han fet que menys infants en situació de pobresa es beneficiïn d'aquesta mesura, amb una reducció de gairebé una tercera part dels infants beneficiaris, al voltant de deu mil".

En aquest sentit, l'informe també critica la suspensió o reducció de prestacions adreçades a infants, com per exemple la destinada a famílies amb infants de 0 a 6 anys; l'increment de les quotes d'escoles bressol, de música o de transport escolar; la reducció de les beques menjador i la supressió de subvencions per fomentar activitats extraescolars i de lleure.

1% del PIB

L'informe constata que a Catalunya es destina l'1% del PIB a polítiques de protecció a la infància i la família, per sota de l'Estat (1,2%) i el conjunt de la Unió Europea (2%). A més, afegeix que mentre que a la UE amb aquesta inversió s'aconsegueix reduir el 37% de la taxa de pobresa, a Catalunya aquesta davallada és només del 27%. Larios ha assegurat que aquesta inversió "no és prou eficaç en comparació amb altres estats europeus" i el síndic ha afegit que "no s'inverteix en aquesta prioritat de fer de l'infant el centre de la política pública".

Una de les principals recomanacions que fan a través de l'informe és que se situï l'infant al centre de les polítiques, perquè han criticat que moltes vegades es fan plans per lluitar contra la pobresa però no s'especifiquen accions concretes per a aquest col·lectiu, que és un dels que més pateixen la crisi.

Segons dades oficials, el 23,7% dels infants de Catalunya estaven per sota del llindar de la pobresa el 2010, percentatge dos punts per sobre del del 2008 i que ha crescut per sobre de la taxa de pobresa de la resta de la població. Per Larios això demostra que el col·lectiu infantil "està especialment castigat per la situació de crisi".

L'informe acaba amb un seguit de recomanacions, com que es prioritzi la despesa social en polítiques adreçades a infància, que es dissenyin plans integrals contra la pobresa infantil, que es desplegui normativament el dret dels infants a un nivell de vida adequat, que es desenvolupi una renda de suficiència econòmica garantida als infants per garantir l'accés d'aquest col·lectiu a uns mínims per tenir una vida adequada, que es creï una prestació específica condicionada a mantenir aquest nivell i que es configuri un sistema integrat de prestacions econòmiques per combatre la pobresa infantil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut