La platja de Badalona
L'Ajuntament de Badalona aprovarà una moratòria de tres anys per ajornar la ZBE (ACN/Àlex Recolons)

Ribera amenaça de reclamar a Badalona els 2 milions per a la ZBE que Albiol ha endarrerit

En una entrevista a "Els matins" de TV3, la ministra per a la Transició Ecològica en funcions acusa alcaldes del PP de seguir "una mena de senya identitària ideològica" contra la salut pública

RedaccióActualitzat

El govern espanyol es planteja reclamar a l'Ajuntament de Badalona els dos milions d'euros que li van transferir per posar en marxa la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al municipi, després que l'alcalde Xavier García Albiol ha anunciat l'aprovació d'una moratòria de tres anys per ajornar-ne l'entrada en vigor.

Ho ha dit la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, en una entrevista a "Els matins" de TV3. Segons ella, el cas de Badalona no és l'únic i hi ha més ajuntaments del PP que han pres iniciatives similars. "Detectem que és un comportament no infreqüent, hi ha hagut més casos d'alcaldes del PP que han fet marxa enrere", ha afirmat.

"Creiem que és una espècie de senya identitària ideològica en contra de la salut pública", ha afegit per defensar que al darrere hi ha una decisió política "orquestrada des del PP".

En el cas particular de García Albiol, la ministra ha assegurat que són "excuses" i ha demanat "oferir alternatives" amb un transport públic de qualitat. Per tot plegat, ha anunciat: "És possible que hàgim de reclamar a Badalona els dos milions d'euros que els vam transferir per fer viable" la ZBE.

Pots veure l'entrevista sencera aquí:

 

Les ZBE són àrees on es restringeix l'accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l'etiqueta o distintiu ambiental de cada vehicle, i també depenent dels fenòmens meteorològics que puguin afectar o empitjorar les condicions de qualitat de l'aire. 

La llei 7/2021, del canvi climàtic i la transició energètica, estableix que les ZBE haurien de ser una realitat des de principis d'any en municipis de més de 50.000 habitants.

Xavier García Albiol atribueix la decisió d'endarrerir tres anys l'aplicació de la ZBE a Badalona a les dificultats d'adaptar-se que diu que poden tenir alguns ciutadans: "Ho fem pensant en tots els veïns de Badalona que resultarien castigats amb l'entrada en vigor de la zona de baixes emissions i que no poden canviar-se el cotxe":

"No podem obligar, en la situació actual de crisi econòmica, de l'increment dels preus del cistell de la compra, de l'augment de les hipoteques, que els veïns de Badalona hagin de fer front de manera immediata a una despesa tan important com la compra d'un vehicle", afegia en un comunicat aquest dilluns.

 

ARXIVAT A:
Contaminació
Anar al contingut