L'edifici de la discòrdia, situat a la plaça Martin Nadaud de París (CCMA)

Revolta veïnal a París contra un Burger King: "És la lluita per una societat més conscient"

Veïns del districte 20è de la capital francesa han recollit 18.000 firmes contra un projecte que consideren contrari als valors del barri

David MelgarejoActualitzat

Aquesta és la història de la lluita d'uns veïns de París per mantenir l'essència del seu barri enfront de la globalització. Arrenca en un edifici dels que envolten la plaça Martin Nadaud, al districte 20è de la capital francesa. A pocs passos del Pere Lachaise, el cementiri més famós del món, un imprescindible a les guies turístiques.

Els veïns del bloc estan en peu de guerra des que, al gener, van saber la notícia: un important grup inversor vol obrir un Burger King als baixos, ara buits, del seu edifici. No el volen, per diverses raons. La principal és el que pot suposar per a la vida a la plaça. Ho explica en Pierre Verité, jove veí del bloc i un dels abanderats de la lluita al barri.

"És un restaurant on està previst que només hi hagi lloc per seure deu persones. Per tant, hi haurà un gran volum de comandes a repartir. I això vol dir presència de repartidors amb bicicletes i de motos esperant damunt les voreres. Aquesta és una plaça només per a vianants, al costat d'una llar d'infants, repensada perquè els nens hi juguin a les tardes i els caps de setmana."

A la plaça, en un matí, tot i el fred de l'hivern, hi ha veïns que s'asseuen a les taules de fusta a fer un cafè quan toca el sol. D'altres ho fan sota els tendals i les estufes de la terrassa de la braseria ja oberta. Al davant, una de les famoses entrades al metro d'estil art nouveau d'Hector Guimard. I a terra, un enorme arc de Sant Martí pintat, el símbol --expliquen els veïns-- de la multiculturalitat que ara veuen amenaçada. "Tinc la impressió que ens volen imposar aquest model de menjar malament a totes les grans ciutats del món. I que posa en perill la nostra identitat, el que som i el que volem ser".

El moviment veïnal ha omplert el barri de cartells contra el projecte (CCMA)


Lluita amb suport polític

Paola Benahim, també veïna del bloc, repassa totes les etapes fetes en un mes pels veïns; des que van decidir obrir una recollida de firmes en conèixer la notícia fins a aconseguir el suport del regidor i els consellers del districte. Una moció contra el projecte, en el ple de dilluns que ve, pot portar el cas fins a l'Ajuntament de París. Però serà difícil que pugui aturar el projecte si BNP Paribas Real State, la inversora (que no parla públicament de la qüestió), respecta les normatives vigents i no fa res que requereixi l'aprovació de la comunitat de veïns. L'esperança de la Clara és que la pressió popular els faci desistir, com ja va passar el 2017, en un cas semblant al districte 15è de París.

Aquesta és una lluita intergeneracional, en què la Clara Munner --jubilada i estudiant a la universitat-- s'encarrega de recordar que aquest és un barri conegut dècada rere dècada per la seva lluita obrera. Recordar que part de la història de la Comuna de París, el 1871, s'escriu al voltant d'aquesta plaça. I que després han vingut altres combats que els veïns han sabut resistir.

"Aquesta és una lluita general, per una societat més conscient, conscient del be comú, conscient de la preservació del clima, del nostre entorn. Hem de preservar tot allò que fa que siguem aquí. Volem deixar als nostres fills alguna cosa de valuosa, no volem destruir tot allò que hem aconseguit fins ara."

 

Abans d'acomiadar-los, la Clara, la Paula i en Pierre repeteixen allò que estan fent durant setmanes. Reparteixen entre els veïns del barri els fullets en què demanen recollir firmes per aturar el projecte de Burger King. Han aconseguit estendre la seva protesta més enllà del bloc i de la plaça. En un mes, han recollit prop de 18.000 firmes. El millor al·licient per no donar-se per vençuts.

 

ARXIVAT A:
TurismeConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut