Revolta d'alcaldes italians per les mesures de Salvini contra els migrants

El ministre de l'Interior amenaça d'emprendre accions legals i destituir-los

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, ha anunciat aquest dijous que obrirà el port de la ciutat al vaixell Sea Watch 3, d'una ONG alemanya, que fa 13 dies que està bloquejat al mar amb 32 migrants a bord, rescatats davant la costa de Líbia.

S'afegeix d'aquesta manera a un nombre creixent d'alcaldes italians que es neguen a aplicar el decret de seguretat i immigració impulsat per l'ultradretà Matteo Salvini, ministre de l'Interior.

Dimecres també ho va fer Leoluca Orlando, d'esquerres, alcalde de Palerm, la capital de Sicília, que considera que la nova llei és "inhumana" i "criminalitzadora".

"És un text inhumà perquè viola els drets humans i criminalitzador perquè transforma en il·legals persones que són legítimament en el nostre territori."

"No es tracta de fer desobediència civil, ni d'objecció de consciència, sinó de la simple aplicació dels drets constitucionals a totes les persones que viuen en el nostre país."

 

Un migrant descansa a bord del vaixell Sea Watch 3 després de ser rescatat davant les costes de Líbia (Reuters)

 

De Magistris, de centreesquerra, considera que Salvini està fent política amb la vida de les persones.

"Deixar persones i nens enmig d'un mar fred i tempestuós no és només una cosa indecent, immoral i espantosa: és un crim. Espero que aquest vaixell s'acosti al port de Nàpols perquè, a diferència del que diu el govern, llançarem una operació de rescat i permetrem que entri a port. Seré el primer a encapçalar el rescat."

Abans que De Magistris i Orlando, també els alcaldes de Florència, d'esquerres, i de Parma, dissident del Moviment 5 Estrelles (M5S), han desafiat el govern italià, integrat per una coalició de la ultradretana Lliga i l'M5S. Salvini no només els ha recordat que els ports italians estan tancats a l'acollida d'immigrants, sinó que els ha amenaçat de destituir-los.

"Els ports italians estan tancats. Hem acollit massa falsos refugiats. Hem enriquit massa traficants de persones. Els alcaldes d'esquerres haurien de pensar en les dificultats que passen els seus propis ciutadans, i no en els migrants clandestins."

"Qualsevol persona que ajuda els migrants clandestins odia els italians. Respondran per les seves accions davant de la llei i els llibres d'història. No faré marxa enrere."

Curiosament, l'any 2016, Salvini, que ara apel·la al compliment de la llei, va fer una crida a les autoritats locals perquè desobeïssin la llei sobre unions civils, que permetia la unió de persones del mateix sexe, argumentant que era una qüestió de consciència.

 

El ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, durant un míting a Roma el mes de desembre per celebrar els sis primers mesos de govern (Reuters)

 

En sis mesos al govern, Salvini ha aconseguit bloquejar gairebé l'arribada de migrants al país. La mesura ha estat aplaudida per alcaldes conservadors, sobretot del centre i nord d'Itàlia, que han fet una carta de suport a Salvini en què asseguren que "el decret de seguretat conté regles justes i comprensibles".

Segons diversos experts, però, pot fer créixer la inseguretat com a conseqüència de la clandestinització dels migrants que ja són a Itàlia.

ARXIVAT A:
ItàliaMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut