Agents de la policia local de Ceuta conduint menors marroquins cap a autobusos per dur-los al Marroc (Antonio Sempere / Europa Press)

Revés judicial a Sánchez: les devolucions en calent de menors al Marroc van ser il·legals

Un tribunal considera que el retorn de menors de Ceuta al Marroc, l'estiu passat, no va complir cap de les garanties exigibles

RedaccióActualitzat

Segon revés judicial al govern espanyol per les devolucions de menors de Ceuta al Marroc l'estiu de l'any passat. El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia ha confirmat el que va dir el tribunal de primera instància: "Van faltar tots els tràmits essencials i les mínimes garanties procedimentals exigibles." A l'agost es van expulsar 55 menors marroquins "sense que se'n pogués fer el mínim seguiment", ratifica el tribunal.

N'ha parlat a TV3 Patricia Fernández, l'advocada de l'associació Coordinadora de Barrio, que va recórrer la devolució dels menors.

"Es van vulnerar els drets d'aquests nens. Es va vulnerar el dret a la integritat física i moral perquè, en haver prescindit de qualsevol tràmit, l'administració els va posar en risc. El fet que hi hagi una situació sobrevinguda a la frontera no permet a l'Estat defugir ni una sola de les garanties i drets previstos a l'estat de dret"

Els menors no acompanyats, explica, van ser, retornats al Marroc sense haver tingut accés a un advocat. Els joves havien entrat a Ceuta els dies 17 i 18 de maig de 2021, entre uns 10.000 migrants que van aprofitar l'actitud laxa de les forces de seguretat marroquines per deixar creuar la frontera.

La majoria de les persones van ser enviades de tornada al Marroc al cap de pocs dies, però Ceuta encara era la llar de prop de 820 migrants menors d'edat dos mesos després.

El govern espanyol de Pedro Sánchez es va comprometre a retornar-los al Marroc en grups de 15, una decisió criticada per Unides Podem i per ONG, a les quals un jutjat de Ceuta va donar la raó l'agost del 2021, quan es va suspendre la repatriació d'un grup de menors.

"El caràcter sobtat, massiu i il·legal de l'entrada a Ceuta a la primavera de milers de ciutadans marroquins en cap cas va autoritzar Espanya a eludir la llei", conclou la sentència, que s'ha fet pública aquest dijous i que encara es pot recórrer.

 

ARXIVAT A:
MigracionsPedro SánchezMarrocCeuta
Anar al contingut