El projecte de drets d'autor ha aixecat protestes a diversos sectors (Kacper Pempel/Reuters)
El projecte de drets d'autor ha aixecat protestes a diversos sectors (Kacper Pempel/Reuters)

Revés a la directiva europea de drets d'autor després d'una forta campanya a la xarxa

La proposta de reforma pretén obligar les plataformes proveïdores d'internet a filtrar els continguts a través d'un sistema automàtic

RedaccióActualitzat

Cop a la polèmica normativa europea sobre drets d'autor. El Parlament Europeu l'ha rebutjat per 318 vots, enfront dels 278 a favor i 31 abstencions. Això implica que hi haurà un nou debat, presentació d'esmenes i una altra votació a la propera sessió plenària, al setembre.

Després de la votació, l'alemany Axel Voss, del Partit Popular Europeu, ha lamentat el resultat:

"Lamento que una majoria de membres del Parlament Europeu no hagi donat suport a la posició que jo i el Comitè d'Afers Legals hem estat defensant. Però això forma part del procés democràtic. Tornarem al tema al setembre per fer més consideracions i intentar incorporar les preocupacions de la gent al mateix temps que posem al dia les nostres normes de copyright amb l'entorn digital modern."

En canvi, Diego Naranjo, assessor polític d'EDRi (European Digital Rights), una associació d'organitzacions pels drets civils i humans, es mostrava satisfet:

"Aquesta votació positiva s'ha produït perquè la gent s'ha alçat i ha demanat una legislació millor. Malgrat una àmplia campanya per desacreditar els punts de vista dels ciutadans com a simple producte de "desinformació", finalment les seves veus s'han sentit".

La polèmica afectava sobretot els articles 11 i 13. Aquest darrer obligava les plataformes digitals  filtrar a través d'un sistema automàtic tots els continguts que hi pugen els usuaris, a fi de detectar material que infringeixi les lleis de propietat intel·lectual. El text assenyalava que si no existien acords amb els titulars per a l'ús de les obres, les plataformes havien de prendre mesures adequades i proporcionals per garantir que "no es comparteixin ni estiguin disponibles aquelles obres o aquells treballs que puguin infringir els drets d'autor.

Per la seva banda, l'article 11 donava dret als mitjans de comunicació a reclamar compensacions a les plataformes digitals que comparteixin els seus treballs o, sencers o en part.

La proposta de reforma pretén obligar les plataformes proveïdores d'internet

Enciclopèdies online no comercials quedarien automàticament excloses del requeriment. Tot i així, la Viquipèdia va tancar dimecres per solidaritat.

Notícia relacionada: Tanca la Viquipèdia per protestar per la nova directiva europea sobre drets d'autor

La llei havia aixecat moltes crítiques en diversos sectors, com autors, acadèmics i fins i tot els creadors de la World Wide Web. Afirmaven que podia acabar amb l'esperit obert de la xarxa i afavorir la censura.

 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaInternet
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut