Gaza

Reunions i esforços diplomàtics a Egipte per aconseguir un alto al foc a Gaza

Egipte concentra aquest dissabte les reunions i els esforços diplomàtics per posar fi al conflicte entre israelians i palestins a la Franja de Gaza, que ja ha fet més de 800 morts i 3.300 ferits. Mahmud Abbas s'ha reunit amb el president d'Egipte i Hamas ha enviat una delegació que també es reunirà amb els representants egipcis. Tot i això, segons la premsa britànica la comunitat internacional treballa en un pla alternatiu que inclouria que l'Autoritat Nacional Palestina recuperés el control de la Franja de Gaza i dels passos fronterers. De moment, però, els bombardejos israelians i el llançament de coets per part de Hamas continuen. La notícia positiva és que l'ONU reprendrà la seva activitat.

Actualitzat
Aquest dissabte al matí s'han reunit a Egipte Mahmud Abbas i el president del país, Hosni Mubarak. També Hamas ha enviat una delegació que té previst reunir-se en les properes hores amb Mubarak, que els transmetrà el què s'ha parlat i acordat amb el que era president de l'Autoritat Nacional Palestina, ja que aquest divendres se li acabava el mandat. Les negociacions encara són difícils.

Mentrestant, segons el diari britànic "The Times", la comunitat internacional treballa en un pla de pau alternatiu que suposaria que l'Autoritat Nacional Palestina tornés a tenir el control de la Franja i dels passos fronterers, gràcies a la presència de tropes internacionals. Al Caire, tant el president egipci com Mahmud Abbas han negat que acceptin la presència de tropes internacionals als passos fronterers.

Continuen els bombardejos

Mentrestant, aquesta nit han continuat els bombardejos israelians i el llançament de coets per part de Hamas, ja que tant les milícies palestines com l'executiu d'Ehud Olmert rebutgen i desafien la resolució de l'ONU que reclama un alto el foc. Els atacs de l'exèrcit hebreu van seguir aquest divendres a la nit i van causar 25 morts, almenys 9 civils, mentre que Hamas ha llençat una trentena de coets al sud d'Israel, que han provocat dos ferits lleus israelians. L'exèrcit hebreu també ha anunciat que cinc soldats més han resultat ferits en combats contra Hamas al sud de la Franja de Gaza.

El conflicte ja ha provocat la mort de 800 palestins i més de 3.300 han resultat ferits. També han perdut la vida tres civils i deu soldats israelians.

Crisi humanitària

Sobre el terreny, la crisi humanitària s'agreuja. Segons l'ONU, ja hi ha més d'un milió de persones sense electricitat i unes 700.000 sense accés a l'aigua potable. Aquestes xifres se saben poc després que la portaveu de les Nacions Unides a Nova York, Michele Montas, ha anunciat que l'operatiu humanitari de l'ONU reprendrà l'activitat a la Franja de Gaza "tan aviat com sigui possible". Aquesta decisió s'ha pres després d'haver rebut garanties per part d'Israel. Les operacions humanitàries es van suspendre aquest dijous després que morís un xofer d'un comboi humanitari.

Tot i aquest anunci, una portveu de la UNRWA, l'agència que s'encarrega de l'abastiment d'aliments, ha assegurat que els passos fronterers estan tancats perquè, segons ha dit, és el dia sant jueu del sàbat.

Anar al contingut