Sergi Sabrià, president d'ERC al Parlament, ha anunciat el no del partit al Parlament
Sergi Sabrià, president d'ERC al Parlament, ha anunciat el no del partit al Parlament
Barcelona

Esquerra i JxCat votaran "no" a Iceta com a senador i l'allunyen de presidir el Senat

Junts per Catalunya anuncia el rebuig al nomenament del primer secretari del PSC per "respecte democràtic"

RedaccióActualitzat

Els independentistes bloquejaran l'elecció de Miquel Iceta com a senador en el ple del Parlament d'aquest dijous. Això provocarà que el líder del PSC no pugui ser elegit president del Senat. ERC ha anunciat aquest dimecres al migdia que hi votaran en contra. I Junts per Catalunya ho ha fet a la tarda.

L'executiva i els diputats d'Esquerra s'han reunit al Parlament i han decidit oposar-se a la designació d'Iceta. En una compareixença informativa, Sergi Sabrià, president d'ERC al Parlament, ho ha avançat aquest migdia:

"ERC votarà en contra demà del nomenament d'Iceta com a senador. Pedro Sánchez no pot prendre una decisió pel Parlament de Catalunya i esperar simplement que aquest Parlament ho ratifiqui. El Parlament de Catalunya no és súbdit de ningú."


Sabrià ha subratllat:

"Avui el 'no' és inevitable i ningú no ens pot parlar de cortesia parlamentària. Vam veure el nom a la premsa sense que parlessin abans amb els grups. No hi ha cortesia parlamentària quan es decideix empresonar els teus companys d'escó. Van pensar en la cortesia parlamentària quan van aplicar el 155? No van mirar a la cara de les famílies dels presos quan van venir a aquest Parlament."

 

Iceta atenent els periodistes als passadissos del Parlament (ACN)


Poc abans de l'anunci d'Esquerra, Miquel Iceta ha dit que estava disposat a portar la decisió del veto al Tribunal Constitucional. En declaracions als passadissos del Parlament, el líder del PSC ha qualificat aquesta actuació d'"aberració democràtica".

Sergi Sabrià ha replicat Iceta i ha afirmat que l'"aberració democràtica" és que hi hagi diputats a la presó i que es prohibís la presència d'Oriol Junqueras i Toni Comín al debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio.


JxCat també hi votarà en contra

El grup parlamentari de Junts per Catalunya s'ha reunit al matí. Els seus diputats estaven entre el no i l'abstenció, però a la tarda han confirmat la posició contrària al nomenament d'Iceta per "respecte democràtic".

El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha comparegut per explicar el rebuig a designar Iceta senador (ACN)


Albert Batet, portaveu parlamentari de JxCat, ha argumentat que "no pertoca al Parlament decidir el president del Senat" i ha acusat Pedro Sánchez d'"intrusisme" en la sobirania de la cambra catalana:

"Confirmem la posició de votar en contra de la proposta de Pedro Sánchez de fer president del Senat el senyor Iceta, per respecte democràtic i a la cortesia del Parlament de Catalunya, perquè això va de cortesia, respecte democràtic i sobirania."

Batet ha recordat el primer secretari del PSC va dir que estaria disposat a aplicar un altre 155 a Catalunya:

"El que no pertoca és escollir qui ha de ser president del Senat, que, a més a més, volem recordar que ja ha anunciat que, de forma contrària al que va fer el president Montilla no votant el 155, des de la presidència del Senat estaria disposat a continuar aplicant un 155 al Parlament de Catalunya, a la sobirania de Catalunya i al govern de la Generalitat de Catalunya."

Batet s'ha preguntat "on era la cortesia" quan es va aplicar el 155, quan es va empresonar Carme Forcadell "per permetre un debat" com a presidenta del Parlament, quan "es fa mofa de l'exili", "no es permet als diputats exercir de forma plena" o "no es permet ni es vol una taula de negociació amb un relator" per abordar el conflicte amb Catalunya.

Els quatre diputats de la CUP han confirmat també que no facilitaran l'elecció d'Iceta i pensen votar-hi en contra.

Amb el vot contrari dels tres grups independentistes al ple d'aquest dijous, el líder del PSC no podrà ser designat senador i, per tant, tampoc podrà ser escollit president de la cambra alta.

Per ara, només els comuns li han garantit el suport. En el cas que Ciutadans i el PP també l'avalessin però tots els independentistes votessin no, Iceta tampoc sortiria designat senador.


Manifest a favor d'Iceta

Precisament aquest dimecres s'ha fet públic un manifest de suport a Iceta amb més de mil signatures, com les del sindicalista Josep Maria Álvarez, l'actriu Rosa Maria Sardà i la política Eulàlia Vintró. El text fa costat al polític català i reivindica que seria una "oportunitat" per avançar en les reformes de l'Estat en clau federal:

"No seria raonable que es pretengués bloquejar aquest nomenament, que representa una oportunitat per al diàleg, el reconeixement i l'enfortiment de l'autogovern."


L'escrit afirma que la proposta de Pedro Sánchez que Miquel Iceta sigui president del Senat té "tot el sentit polític" i representa "una oportunitat per dinamitzar la cambra territorial en el sentit dels estats federals". I afegeix:

"La presidència del Senat en mans d'una de les persones que van impulsar la necessitat d'aquest nou pacte territorial i les reformes [recollides en la Declaració de Granada] serà, sens dubte, una oportunitat per impulsar el diàleg, la cooperació i la trobada dels consensos necessaris per avançar en el federalisme i en les reformes necessàries."



A Borrell li sembla "inconcebible" vetar Iceta

 

Borrell reclama que els independentistes recapacitin (EFE)​


Josep Borrell ha demanat a les forces independentistes que recapacitin i aixequin el seu veto. "És inconcebible", ha denunciat el ministre d'Exteriors, en una entrevista a TVE. I ha utilitzat un símil futbolístic per rebutjar l'actitud "irredempta" dels nacionalistes, que suposa un "obstacle" per restablir la normalitat:

"És com si un entrenador decideix fer un canvi en el seu equip, un jugador per un altre, i els jugadors de l'altre equip es reuneixen i decideixen votar si accepten o no accepten el jugador. Però, on s'ha vist això?. [A Iceta] No se li pot posar cap tipus d'objeccions des del punt de vista racional i objectiu."

 

Puigdemont: "Iceta va trencar la cortesia parlamentària"

 

Puigdemont carrega contra l'actitud del PSOE (EFE)


Des de Bèlgica, Carles Puigdemont ha advertit Miquel Iceta que "no pot invocar la cortesia parlamentària" perquè els grups independentistes l'avalin com a senador ja que el mateix Iceta va ser "qui la va trencar."

En declaracions a EFE, Puigdemont ha dit, sobre el primer secretari del PSC, que "va dissoldre el Parlament, encara que no li donava dret el 155". Segons l'expresident de la Generalitat, "quan es va dissoldre" la cambra "utilitzant unes facultats que no estan previstes en la Constitució, es van violar totes les cortesies de la història."

I ha recordat que "es va impedir" per tres vegades que JxCat designés un dels seus diputats electes com a president de la Generalitat, en al·lusió al mateix Puigdemont, a Jordi Sànchez i a Jordi Turull, abans de la investidura de Quim Torra, aquest dimarts va fer un any.

L'expresident s'ha queixat que els socialistes "van anunciar" que el líder del PSC era l'escollit per Pedro Sánchez "sense tenir en compte" que el Parlament l'havia de designar com a senador. Ha dit que això demostra "una falta de respecte absolut cap a la sobirania del Parlament", i ha afegit que, "gràcies a Iceta, entre d'altres", li "van suspendre els drets polítics" com a diputat i, per tant, no podrà "participar en la votació" d'aquest dijous a la cambra catalana.

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPSCPSOEEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut