Roda de premsa de Puigdemont al parlament danès (Efe)
Copenhaguen

Puigdemont diu que treballa per poder tornar: "No descarto res"

Convida "a tothom a fer-ho possible, començant per les autoritats espanyoles", i assegura que aquest serà el seu objectiu els pròxims dies

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont vol tornar a Catalunya amb garanties, "seguretat i tranquil·litat" per ser investit president de la Generalitat. En una roda de premsa al parlament danès, ha dit que no descarta res i que la seva obligació és "treballar per restablir la situació democràtica a Catalunya" i respectar els resultats de les eleccions del 21 de desembre.

Aquest, assegura, és el seu objectiu els propers dies:

"Serà l'objectiu de les  meves properes jornades, hores i dies poder aconseguir que hi hagi les condicions perquè aquesta restauració democràtica es pugui produir".

Per fer-ho possible ha emplaçat a tohtom, inclós el govern espanyol, a permetre la seva tornada, un fet que diu, seria una "bona notícia per Catalunya, per Espanya i per la democràcia espanyola":

"Insisteixo que la millor senyal de restauració democràtica és que jo pugui ser present en el debat d'investidura. Convido tothom a que ho faci possible, començant per les autoritats espanyoles".

Només d'aquesta manera considera que es pot contribuir "a la solució política d'aquest conflicte".

 

 

"No cal que reforcin més les fronteres"

En referència al govern espanyol, ha dit que "no cal que reforcin més les fronteres" i que "no hi hagi més especulacions del compte". De fet, sobre la seva detenció si tornés, assegura que "no ajudaria a resoldre el problema", que s'ha de tancar "amb una negociació".

Puigdemont també ha fet una crida al "diàleg necessari".

 

"És molt delirant"

També s'ha referit a l'argumentari del jutge Llarena del Suprem que aquest dilluns va rebutjar demanar una nova ordre europea de detenció contra ell, tal com havia demanat la fiscalia espanyola. Puigdemont considera que és "bastant sorprenent" i "molt delirant" perquè explica la "debilitat d'aquesta posició":

"Diu que no detindrà algú que considera un perillós criminal perquè aquest perillós criminal vol ser detingut. No sé què deuen pensar ara tota la gent que un mandat d'arrest europeu a Europa. Potser per evitar ser detinguts haurien de demanar poder ser detinguts. És molt, molt delirant".

El magistrat va argumentar que l'objectiu de Puigdemont era a Dinamarca per aconseguir ser detingut i que el retinguessin a l'estranger com a coartada legal per justificar la seva incompareixença a la sessió d'investidura.

 

Torna aquest dimarts a Brussel·les

Puigdemont era al parlament danès on s'ha reunit a porta tancada amb un grup de diputats independentistes de Groenlàndia i les Illes Feroe.

La trobada ha tingut lloc en una sala del Parlament, ja que no es tractava d'una visita oficial sinó de caràcter privat. Puigdemont els ha agraït el debat "interessantíssim" que han fet i que, segons ell, demostra que la qüestió catalana no és "un assumpte domèstic sinó europeu".

Aquest era el segon dia d'agenda de Puigdemont a Dinamarca, en la primera sortida de Brussel·les des que és a Bèlgica. En una conferència a la Universitat de Copenhaguen va criticar aquest dilluns la doble vara de mesurar de la UE per tractar els estats grans i els petits.

Aquest dimarts agafarà el vol de tornada cap a Bèlgica, on demà té previst reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut