El ministre de Foment, aquest divendres reunit a Barcelona amb el comitè de crisi per tractar la crisi a l'aeroport del Prat
El ministre de Foment, aquest divendres reunit a Barcelona amb el comitè de crisi per tractar la crisi a l'aeroport del Prat
Barcelona

El govern espanyol enviarà més Guàrdia Civil al Prat si es manté la vaga

El ministre De la Serna elogia la mediació de la Generalitat, i anuncia un possible laude de compliment obligatori per forçar el final del conflicte laboral

RedaccióActualitzat

To extremadament dur del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, contra els treballadors d'Eulen a l'aeroport i sobretot el seu comitè de vaga. El ministre, que ha comparegut després de la reunió del comitè de crisi que s'ha fet aquest divendres a Barcelona, ha assegurat que els treballadors han volgut fer "el màxim de mal" possible.

La reunió s'ha fet a la delegació del govern espanyol a Barcelona, amb assistència, entre altres, de representants de l'aeroport, dels ministeris de Foment i d'Interior i també de la Guàrdia Civil. A la sortida el ministre ha considerat que molt difícilment es podrà arribar a un acord abans de dilluns, quan començarà la vaga indefinida. 

De la Serna ha anunciat que s'està preparant un laude obligatori que tancaria el conflicte laboral, i que s'hauria d'adoptar d'acord amb la Generalitat:

"Des d'aquest moment mateix, en coordinació amb la Generalitat, farem els informes necessaris per determinar de quina manera es podria establir un laude d'arbitratge obligatori que garantís la fi del conflicte."

Un laude és un dictamen que culmina un procés d'arbitratge, i és d'obligatori compliment per a les parts en conflicte. És un procediment que només pot fer servir l'administració central.

Aquesta possibilitat l'havia avançada aquest mateix divendres la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Bassa també ha enviat un requeriment als treballadors perquè el més aviat possible tornin a reunir-se en assemblea i votin, exclusivament, la proposta sortida de la mediació feta pel seu departament.

 

 

Guàrdia Civil als controls de passatgers

El ministre també ha anunciat que, si dilluns comença la vaga, agents de la Guàrdia Civil s'incorporaran al voltant dels controls de seguretat de passatgers de l'aeroport del Prat per "garantir que no es produeixen aglomeracions que puguin posar en risc" els ciutadans. De la Serna ha destacat que aquests dies s'han produït cues i llargues esperes fins i tot quan no hi havia vaga, i que la presència de Guàrdia Civil ha d'evitar que això passi.

El ministre ha elogiat la mediació feta per la Generalitat en aquest conflicte laboral, ha assegurat que en el procés s'han introduït moltes millores en favor dels treballadors, i ha lamentat que aquests les hagin rebutjat de manera "inflexible". 

 

Aquesta decisió no agrada a la Guàrdia Civil

Aquesta decisió del govern espanyol no ha agradat gens ni a sindicats ni al mateix cos policial. 

De fet, l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils critica el Govern de Rajoy per "recórrer als mal pagats guàrdies civils per posar fi a un conflicte privat fent ús de funcionaris públics que no tenen dret de negociació col·lectiva ni de vaga".

El comunicat de l'organització lamenta que aquest conflicte és conseqüència de "privatitzar llocs de servei públic" i recorda que el mateix cos pateix també un dèficit d'efectius. 

Si el Govern finalment imposa el laude arbitral que dictaria a la força les condicions dels treballadors d'Eulen, fonts sindicals afirmen que això no tancaria el conflicte. Ans al contrari, provocaria que en qualsevol moment pogués empitjorar.

El govern demana que Aena informi millor

El govern de la Generalitat, que no ha estat convocat a aquesta reunió, n'ha convocat una altra en què han participat quatre consellers, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Dolors Bassa, a més del director general de Turisme. Al final de la reunió, el conseller de Presidència Jordi Turull ha explicat que plantejaran tres punts a la trobada posterior amb el ministre de Foment, prevista per a les dues de la tarda.

D'una banda, el requeriment als treballadors perquè reconsiderin la negativa a acceptar el resultat de la mediació. En segon lloc, oferiran els serveis dels Mossos per "minimitzar les incomoditats" als passatgers de l'aeroport del Prat. Turull ha destacat que la seguretat als espais exteriors del Prat ja és competència de la policia autonòmica, però creuen que pot aportar més ajuda per solucionar la situació.

El tercer punt que el govern vol exposar a De la Serna és que AENA gestioni millor la informació de què disposa perquè serveixi per evitar les aglomeracions de passatgers.

"No és el mateix que la gent vagi a l'aeroport amb 6 hores d'anticipació que hi vagi amb 3 o amb 2, això depèn que es doni informació molt correcta. Aquesta informació només la té Aena, perquè controla tot el que passa a l'aeroport, i només ells poden donar correctament aquesta informació. Entenem que és un tema bàsic que caldria reforçar molt."

 

Ada Colau també s'adreça als treballadors d'Eulen

L'agenda del ministre de Foment aquest divendres a Barcelona no es va limitar a la reunió del comitè de crisi i a la posterior amb els consellers del govern català: a la tarda també es va trobar amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L'alcaldessa també va considerar que, amb la proposta negociada i acordada durant la mediació, els treballadors ja han aconseguit bona part del que demanaven.

La decisió dels treballadors aboca a la vaga

Els problemes a l'aeroport del Prat es poden agreujar molt si finalment es fa la vaga total i indefinida que hi ha convocada a partir de dilluns, a pesar dels serveis mínims del 90% decretats pel govern espanyol. Aquest divendres s'estan fent les vagues parcials previstes que, de moment, han provocat esperes de fins a 75 minuts.

En la votació que van fer aquest dijous, els treballadors d'Eulen a l'aeroport del Prat van apostar per reclamar un complement salarial superior al proposat per la mediació de la Generalitat. Això implicava no desconvocar la vaga i, en últim terme, tornar a la taula de negociacions.

Els governs espanyol i català, Aena i Eulen van criticar unànimement el comitè de vaga per no haver limitat la votació a la proposta pactada entre Eulen i la Generalitat i acceptada per Aena. L'empresa també va rebutjar la possibilitat de continuar negociant, amb l'afirmació que no està disposada a millorar l'oferta acceptada durant la mediació.

♦ Les retallades d'Aena: l'origen dels conflictes del Prat

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut