Dues dones s'abracen a l'aeroport de Wellington, a Nova Zelanda (EFE/Ben McKay)

Retrobades emotives a Austràlia i Nova Zelanda després de 13 mesos de fronteres tancades

Els aeroports de Sydney, Auckland i Wellington s'omplen d'abraçades, petons i llàgrimes d'emoció en posar-se en marxa la "bombolla aèria" entre els dos països

Les terminals d'arribades dels aeroports de Sydney, a Austràlia, i Auckland, a Nova Zelanda, s'han convertit aquest dilluns en l'escenari d'una successió de retrobades emotives entre ciutadans dels dos països. També, més tard, l'aeroport neozelandès de Wellington.

Centenars de persones han pogut viatjar entre Austràlia i Nova Zelanda per primera vegada sense haver de fer cap quarantena.

És la primera conseqüència de la "bombolla aèria" que ha permès la represa dels vols comercials i ha posat fi a un tancament de fronteres de 13 mesos.

 

Una parella s'abraça enmig de la gentada a l'aeroport de Wellington, a Nova Zelanda (EFE/Ben McKay)


Abraçades, petons i llàgrimes d'emoció, i cartells de benvinguda amb missatges com "Benvinguts a casa" o la salutació maori "Kia ora", han conviscut amb un núvol de periodistes que volien copsar aquest moment tan especial.

 

Retrobament familiar a l'aeroport de Sydney, a Austràlia (Reuters/Mick Tsikas)


Moltes famílies estan escampades per aquests dos països d'Oceania i és habitual que viatgin de l'un a l'altre periòdicament per vacances, per Nadal o amb motiu de celebracions familiars.

Ara feia més d'un any que no podien fer-ho.

 

Abraçada d'una parella a l'aeroport de Wellington, a Nova Zelanda (EFE/Ben McKay)


Heather Lyberopoulos explicava als periodistes com en aquest temps s'havia perdut "un funeral i una graduació" i que per això havia comprat bitllet per al primer vol que sortia de Sydney cap a Auckland, on viu la seva germana.

A Nova Zelanda, una àvia es mostrava "molt emocionada" davant dels mitjans perquè finalment podia conèixer la seva neta.

A l'aeroport d'Auckland, un cor cantava el tema "Welcome Home", de Davd Dobbyn.

A l'aeroport de Wellington, també a Nova Zelanda, unes grans lletres al costat de la pista, amb el missatge "Benvinguts Whanau", terme dels maoris per referir-se a la família en un sentit extens.

 

Diverses parelles es retroben a l'aeroport de Wellington, a Nova Zelanda (Reuters/Ben McKay)


Els ciutadans no han estat els únics a celebrar la represa dels vols entre aquests dos països tan interconnectats.

També les companyies aèries, que esperen que sigui el principi de la represa de l'activitat als nivells d'abans de la pandèmia.

Jetstar, per exemple, tot i ser una aerolínia "low cost", ha ofert una copa de cava als passatgers que embarcaven a Sydney cap a Auckland.

 

Unes drag queens donen la benvinguda a l'aeroport de Sydney, a Austràlia (Reuters/Mick Tsikas)


"La bombolla és un pas significatiu en la reconnexió de Nova Zelanda amb el món, del qual tots hauríem de dedicar un moment a estar-ne molt, molt orgullosos", ha dit Jacinda Ardern, la primera ministra de Nova Zelanda.

Ardern també ha explicat que, arran d'aquesta reobertura de fronteres, el primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, visitarà Nova Zelanda en "un futur no llunyà".

De tota manera, els dos governs han deixat clar que si es detecten nous brots, la bombolla quedaria suspesa i es tornarien a aplicar noves restriccions a la mobilitat entre els dos països.

La bombolla aèria entre Austràlia i Nova Zelanda no s'aplica a viatgers procedents d'altres països, que han de fer una quarantena de dues setmanes en un hotel que han de pagar de la seva butxaca.

 

Un rètol amb el missatge "Us hem trobat a faltar" a l'aeroport de Sydney, a Austràlia (Reuters/Mick Tsikas)


Tots dos països han aconseguit mantenir la pandèmia a uns nivells força per sota dels majoritaris en el món desenvolupat.

Amb una població de més de 25 milions d'habitants, Austràlia ha notificat 29.500 contagis i 910 víctimes mortals. Nova Zelanda, que té 5 milions d'habitants, té 2.500 casos confirmats de Covid-19, que ha causat la mort de 26 persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut