Retrets sobre els pactes en un debat menys centrat en Catalunya
Retrets sobre els pactes en un debat menys centrat en Catalunya
Madrid

Retrets sobre els pactes en un debat menys centrat en Catalunya

Actualitzat

Retrets mutus entre els principals candidats a presidir el govern espanyol en el debat a quatre d'aquest dimarts a Atresmedia.

Quan falta menys d'una setmana per a les eleccions del 28 d'abrilPedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera s'han  acusat mútuament de ser uns mentiders en un debat menys centrat en la situació política a Catalunya que el d'aquest dilluns a RTVE.

En un debat que s'ha centrat més en temes socials, Sánchez ha dit en la seva primera intervenció que "no entra" en els seus plans pactar amb Ciutadans, una formació que ha demanat aplicar un "cordó sanitari" al voltant del PSOE.

El candidat socialista també ha negat en diverses ocasions haver pactat amb els partits independentistes, davant les acusacions de Rivera i Casado:

Sánchez: "No accepto mentides, jo no he pactat amb els independentistes. Fals és fals, no és no i mai és mai, que quedi clar."

En aquest aspecte, Iglesias ha apostat per entrar en un govern amb el PSOE després de les eleccions, tot i que ha apuntat que "el raonable" és buscar acords per treballar junts:

Iglesias: "El primer serà pactar un programa, abans de parlar de ministeris."

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans ha dit que amb Sánchez no aniria "ni a la cantonada":

Rivera: "Soc l'únic que ha dit clarament amb qui vol pactar: amb el PP."

El líder del PP, en canvi, ha demanat concentrar el vot de centredreta en els populars:

Casado: "Si no li importa que es fragmenti el vot constitucionalista i això beneficiï Sánchez, pot votar Ciutadans i Vox, però si vol un canvi de veritat, l'únic valor segur és el PP."

 

Els quatre candidats, pocs moments abans de començar el debat (EFE).

 

Pugna de Casado i Rivera pel vot de centredreta

En un debat amb els blocs clarament marcats, Casado i Rivera s'han disputat el vot del centredreta. El candidat de Cs ha qualificat el PP de "conservadors", en contraposició als "liberals" del partit taronja. Tots dos candidats també s'han enfrontat en qüestions com les pensions, els impostos o l'eutanàsia.

Rivera: "Senyor Casado, el dolor no entén d'ideologies: cal regular la mort digna i l'eutanàsia."

Sánchez i Iglesias, però, han retret al líder de Ciutadans que la llei sobre l'eutanàsia no prosperés al Congrés, en part, per l'abstenció del partit taronja.

Casado ha retret a Rivera que Ciutadans rebutgés presentar-se junts al Senat per unir "esforços" contra el PSOE i no ha descartat rebre el suport de Vox a la investidura:

Casado: "Per formar govern estaré encantat de donar cabuda a partits constitucionalistes com a Andalusia."

 

Tensió sobre violència masclista

Pel que fa a la violència masclista, els quatre candidats han mantingut un debat tens. PSOE i Podem han proposat una reforma del Codi Penal per legislar el "no és no", mentre que Casado ha apostat per la presó permanent revisable. En un moment crispat del debat, Iglesias ha dit que sentia "vergonya" per "l'espectacle" que estaven donant.

Sánchez i Iglesias han retret als candidats de dretes el pacte amb Vox a Andalusia, on el partit d'extrema dreta va intentar identificar el personal que treballa contra la violència masclista:

Iglesias: "El que representa Vox és un retrocés en els drets que les dones s'han hagut de guanyar al nostre país."

El líder del PSOE ha promès als dos milions d'autònoms que cotitzaran segons els ingressos reals que tinguin. A més, ha reclamat que es concentri tot el vot en el PSOE per poder aplicar polítiques progressistes:

Sánchez: "Si sumen les dues dretes amb la ultradreta faran el que han fet a Andalusia."

Coincidint amb Sant Jordi, Rivera i Sánchez s'han embolicat en un intercanvi de llibres: el candidat de Ciutadans li ha donat la tesi doctoral del president del govern, mentre que Sánchez ha donat a Rivera un llibre sobre Vox.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut