Retrat de la cinquena onada: UCI plenes i sanitaris al límit, amb les vacances en perill

La cinquena onada torna a ser un cop molt dur per als professionals de la sanitat: veuen perillar les vacances en un moment "de cansament i esgotament" i es torna a ajornar l'activitat quirúrgica

RedaccióActualitzat

Professionals sanitaris una altra vegada al límit. Les UCI tornen a estar plenes i els sanitaris tenen la sensació que l'administració només posa pedaços i que una part de la ciutadania no s'està prenent seriosament el virus.

Aquest dimecres a les UCI hi ha 549 pacients, molt per damunt dels 300 que marquen l'alta pressió. La cinquena onada ha estat un cop molt dur. Per inesperada, per explosiva i perquè ha arribat quan els professionals acumulen un any i mig d'entrega absoluta.

En un mes, l'Hospital Parc Taulí ha passat d'estar gairebé buit de Covid, dos pacients a planta i dos a l'UCI per Sant Joan, a tenir-ne, aquest dimecres, 58 a planta i 27 a l'UCI.

És per això que s'està fent l'impossible per preservar les vacances del personal, però es paga un preu.

"La gent, quan la veus a nivell individual, t'explica que està cansada, que està desanimada, que estan farts t'arriben a verbalitzar, però és veritat que quan els demanes aquest esforç, tornen a respondre. Gent que està en torn de dia de dilluns a divendres, que els demanem que facin torns de cap de setmana, que facin nits, i la gent diu que sí."

Part del retrat d'aquesta cinquena onada són tots ells. Personal sanitari que ja ho ha donat tot, però a qui encara se'ls demana més i més:


Afectació en els pacients

En aquest temps de lluita contra la Covid, els hospitals han passat d'estar recuperant activitat ajornada, a haver de suspendre cada dia entre el 15 i el 20% de les intervencions. Aquest anar endavant i endarrere, en què sembla que no es pot planificar res, encara afegeix més cansament i ansietat.

Segons comenta Rocío Cebrián, cap assistencial del Parc Taulí, la gestió de tot plegat també té afectacions en els pacients:

"Òbviament per al pacient és important perquè ell estava esperant aquesta intervenció, potser tenia el dia programat i no l'hi hem pogut fer. A nivell de llistes d'espera, òbviament, com més duri en el temps, més pacients afectarà."

Tot això coincideix amb les declaracions d'aquest dimecres del conseller de Salut, Josep Maria Argimon: "La setmana que ve arribarem al pic de malalts a les UCI, amb 700 persones ingressades." Argimon espera que a finals d'aquesta setmana comencin a estabilitzar-se la resta d'indicadors.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut