Vistes des de la part superior de la platja Bruce's Beach, a Los Angeles
Vistes des de la part superior de la platja Bruce's Beach, a Los Angeles
Estats Units

Retornen a una família negra un resort de platja a Califòrnia que els havien pres el 1912

Els descendents dels legítims propietaris, que van veure com se'ls confiscaven els terrenys coneguts ara com a Bruce's Beach, celebren la notícia amb un sentiment "agredolç"

Toni Noguera MartínezActualitzat

Ha passat pràcticament un segle, però la família Bruce no oblida el moment en què els van prendre per la força dos petits lots de terra davant del mar que havien adquirit el 1912 per 1.225 dòlars, al comtat de Los Angeles. Charles i Willa Bruce pretenien fer a Califòrnia un refugi del racisme per a tota la comunitat negra de la ciutat, però la blanca no ho va tolerar.

Després d'aguantar l'assetjament d'agents immobiliaris i el Ku Klux Klan, va ser finalment el govern de la ciutat qui, el 1924, va expropiar els terrenys dels Bruce argumentant la necessitat urgent de fer-hi un parc. El parc va trigar dècades a construir-se i, mentrestant, el terreny va quedar abandonat.

Finalment, però, s'ha fet justícia, i el que ara es coneix com a "Bruce's Beach" ha tornat a mans de la família. Un dels seus representants, Anthony Bruce, besnet de Willa i Charles, ha assegurat que viuen el moment de forma "agredolça":

‎"Aquest és un dia que no estàvem segurs que arribaria mai. [L'expropiació] els va destrossar econòmicament. Va destruir la seva oportunitat [d'aconseguir] el somni americà. M'agradaria que poguessin veure el que ha passat avui."

El procés de transferència de la propietat ha estat especialment complex i, de fet, es va iniciar el setembre del 2021.

La ciutat arrendarà els terrenys a la família per 413.000 dòlars a l'any per continuar-hi ubicant un centre logístic del cos de socorristes, amb una clàusula que permetria una futura compra dels terrenys per fins a 20 milions de dòlars més costos. L'acord de transferència reconeix que "està ben documentat que aquest va ser un moviment motivat racialment per intentar expulsar l'exitós negoci negre i els seus propietaris".


Una casa de bany, refugi contra el racisme

En plena època de segregació racial, les persones negres no tenien l'accés permès a cap de les cases de bany que hi havia al llarg de la costa. Precisament, els Bruce van obrir la seva en els terrenys que havien comprat per poder gaudir d'un lloc on disposar de canviadors, vestits de bany, dutxes, begudes i menjar.

Tal com explica un retall del diari local de l'època, The Los Angeles Times, la comunitat blanca no va veure bé aquella compra: "L'establiment d'un resort d'estiueig per a negres a North Manhattan ha generat força agitació entre els propietaris blancs dels terrenys adjacents", comença dient l'article.

Willa Bruce va comentar, en aquell moment, que havien refusat vendre'ls terres en diverses ocasions i que, tot i la dificultat, perseverarien: "Allà on hem intentat comprar terrenys per a un resort de platja, ens han rebutjat, però soc propietària d'aquesta terra i la conservaré." Segons el mateix article, Willa va afegir, "emfàticament", que era allà i s'hi quedaria i que continuaria "llogant vestits de bany a gent de la seva raça".

L'animadversió i el racisme eren patents en l'oposició de la comunitat blanca. Pocs dies després d'haver obert, ja es va advertir als nous propietaris, amb cartells i de forma verbal, que el terreny buit que hi havia entre el mar i el resort no els pertanyia i, per tant, obligaven tots els seus clients a haver de rodejar-lo per arribar al mar, fent més d'un quilòmetre i mig de trajecte.

Pràcticament un segle després, la perseverança de Willa Bruce ha tingut efecte en la seva descendència i els ha retornat el que l'odi els va arrabassar.

Una petita victòria que, segons la comunitat local, podria obrir la porta a obrir nous expedients que solucionin algunes de les injustícies ancestrals que encara pateix la comunitat negra nord-americana.

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut