Retiren uns cactus que rebenten rodes de bicicleta i poden causar ferides greus
Figuera de moro petita amb grans punxes i una forta capacitat invasora

Retiren uns cactus que rebenten rodes de bicicleta i poden causar ferides greus

Aquesta espècie invasora fa impracticables les zones on s'implanta, com la riera de Vilajuïga, i amenaça l'ecosistema

RedaccióActualitzat

A Vilajuïga, a les portes del Parc Natural del Cap de Creus, volen frenar l'avanç d'un cactus que prové de l'Amèrica Central. Les punxes són tan fortes que poden causar ferides greus a la fauna o rebentar rodes de bicicleta.

Es tracta d'una figuera de moro petita però amb grans punxes i una forta capacitat invasora que els últims 30 anys s'ha anat escampant a diversos punts de Catalunya pròxims a la costa.


Punxes com arpons que no retrocedeixen

Enric Fàbregas, biòleg de Galanthus Natura, explica que les punxes d'aquest cactus foraden rodes de vehicles i soles de sabata, i alerta que es poden clavar als peus dels gossos i d'altres espècies com els senglars. Manté que són punxes difícils d'arrencar:

"En clavar-se no poden retrocedir perquè, microscòpicament, tenen petits ganxos que van endarrere, com un arpó. És el seu sistema de subjecció per portar la punxa lluny d'on s'ha enganxat."


Perillós per a les persones i per a l'hàbitat natural

És un cactus que fa impracticables les zones on s'implanta i per això l'estan retirant. A més de ser un risc per a les persones, també ho és per als hàbitats naturals, diu Fàbregas:

"Si crees una catifa, la fauna no pot entrar dins i això canvia la composició de la fauna i de la flora, canvia tot l'ecosistema."

És el que estan fent a la riera de Vilajuïga, bàsicament del marge dret de la riba, on toca més el sol. Com que la retirada es fa en una riera, no es poden fer servir herbicides i els treballs d'extracció s'han de fer minuciosament. Després d'arrencar el cactus amb eines de jardineria, s'han de recollir els petits fragments que en queden, perquè de cada un en sortiria una altra planta.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut