Un formatge Le Moulis Prestige de llet crua de vaca (Fromagerie Le Moulis)
Un formatge Le Moulis Prestige de llet crua de vaca (Fromagerie Le Moulis)

Retiren per listeriosi diversos lots de formatge procedents de França

L'empresa fabricant és SAS Le Moulins i l'alerta de Sanitat informa que també s'hi ha detectat la presència d'"E. coli"

Actualitzat

Alerta sanitària per listeriosi i "E. coli". L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (ASEAN) ha retirat del mercat diversos lots de formatge elaborats amb llet crua de vaca procedent de França després de detectar-hi aquests dos bacteris. 

L'empresa fabricant és SAS Le Moulins, tot i que els formatges es comercialitzen amb diverses marques. En concret, aquests són els productes retirats: 

Moulis cremier, lot 19163112, data de caducitat 01/12/2019

Moulis vache, lot 19199118, data de caducitat 05/12/2019

Bethmale de Marterat Vache, lot 19199118, data de caducitat 20/12/2019

Aquests són els primers productes pels quals es va anunciar l'alerta. Ara s'hi han afegit altres lots:  

Pyrenee vaca llet crua Moulis 4KG, lots: 

19163112 amb data de caducitat 26/10/19

19170119 amb data de caducitat 02/11/2019

19184103 amb data de caducitat 16/11/2019

19191110 amb data de caducitat 23/11/2019

19199118 amb data de caducitat 27/11/2019

19219100 amb data de caducitat 07/12/2019 i 14/12/2019

19219107 amb data de caducitat 14/12/2019

19228116 amb data de caducitat 21/12/2019


Pyrenne vaca llet crua Moulis Prestige 4KG, lots: 

19205124 amb data de caducitat 21/12/2019

19199118 amb data de caducitat 14/12/2019

19170119 amb data de caducitat 23/11/2019
 

Luzenac Moulis llet crua vaca 4KG, lots: 

19199118 amb data de caducitat07/12/2019

19170119 amb data de caducitat 21/12/2019


L'alerta la va donar Alemanya i aquests són els lots que s'han comercialitzat a Espanya. Sanitat informa que no s'ha confirmat cap cas d'infecció associat a l'alerta. 

El Ministeri recomana a les persones que tinguin a casa un producte afectat per l'alerta que s'abstinguin de consumir-ne i que el tornin al punt de compra.
 

Els riscos de la listeriosi i l'"E. coli"

Recentment, Espanya va emetre una alerta internacional pel brot de listeriosi amb origen a Andalusia, amb diverses marques de carn entatxonada afectades. La carn contaminada va causar tres morts, set dones van avortar i els afectats van ser més de 200. 

La listeriosi comporta símptomes que van des dels semblant a la grip fins a meningitis i altres complicacions potencialment mortals. Es pot trobar en aliments com el peix fumat, carns i formatges i vegetals crus. Cuinar-los a temperatures superiors a 65 graus mata els bacteris. Alguns aliments, però, es poden contaminar després de cuinats, abans que els envasin. És resistent al fred i pot trobar-se també en aliments envasats al buit. 

En el cas de l'Escherichia coli o "E. coli", els símptomes d'infecció són diarrees, còlics abdominals i, de vegades, febre i vòmits. Els aliments que es poden contaminar i més sovint infecten les persones són la carn de boví, sobretot la picada i poc cuita, i la llet crua, així com gall dindi, formatge fresc, iogurt o vegetals crus i aigua contaminada amb matèria fecal. 

ARXIVAT A:
SalutConsumGastronomia
Anar al contingut