Estrada, durant el discurs d'investidura de Pere Aragonès, el 26 de març

Retiren l'ordre de detenció contra la diputada de la CUP Laia Estrada

El jutjat d'instrucció 6 de Tarragona havia dictat una ordre de cerca i captura contra la diputada de la CUP Laia Estrada

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona ha deixat sense efecte l'ordre de cerca i captura que havia dictat, aquest dijous, contra la diputada de la CUP Laia Estrada.

Se la investiga per desordres públics en una manifestació del 2018 i no va comparèixer en les dues citacions anteriors per declarar.

En un tuit, Estrada ha atribuït la retirada de l'ordre a la seva condició de diputada i ha anunciat que "seguirà sense comparèixer voluntàriament".
 

Immunitat com a diputada

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va demanar als serveis jurídics de la cambra catalana una certificació oficial conforme Estrada és diputada. Borràs ha defensat la immunitat dels diputats, que no poden ser detinguts si no és en cas de "delicte flagrant".

 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Estrada ha agraït a Borràs "defensar els drets dels diputats", però no creu que canviés la seva situació. A més, ha declinat l'oferiment per "no fer ús de privilegis"  quan, segons afirma Estrada, hi ha més de 3.000 represaliats pel procés independentista.

La defensa de la diputada de la CUP no ha presentat cap recurs a l'ordre de detenció perquè la decisió de no comparèixer davant del jutge és "una decisió política".

 

Investigada per desordres públics

El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona va ordenar aquest dijous la detenció d'Estrada després que no s'hagi presentat quan se l'ha requerit per declarar com a investigada per desordres públics, en el marc de les protestes a Tarragona contra el Consell de Ministres de Barcelona el 21 de desembre del 2018.

La diputada ha assegurat que no hi va haver un "mínim incident" en aquestes protestes i que els atestats dels Mossos d'Esquadra "no tenen res a veure amb el que va passar". Així mateix, ha afirmat que la decisió de no comparèixer voluntàriament és per denunciar la "vulneració" dels seus drets com a manifestant.

Estrada no vol posar el focus en l'última fase d'aquesta causa des que és diputada al Parlament i el cas passa a mans del TSJC. I és que, segons ha dit, no s'ha d'oblidar que "la criminalització de la protesta" ha motivat la causa, i que és un "error molt greu".

Les dues vegades anteriors en què va ser citada a declarar, el desembre de 2020 i el gener passat, Estrada encara no era diputada electa.

El TSJC va retornar al jutjat d'instrucció 6 la causa oberta contra Estrada perquè entenia que la instrucció és "totalment insuficient" per atribuir-li un delicte de desordres públics que justifiqui investigar-la.

ARXIVAT A:
CUP
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut