Els operaris preparant la retirada la placa
L'escut es va col·locar l'any 1981 després del cop d'estat fallit del 23F
Barcelona

Retiren l'escut del rei emèrit de l'obelisc de la plaça del Cinc d'Oros de Barcelona

Joan Carles tenia una placa de més de 100 quilos que van posar fa 40 anys en agraïment pel seu paper en el 23F

RedaccióActualitzat

L'obelisc de la plaça del Cinc d'Oros, a la Diagonal amb el passeig de Gràcia de Barcelona, recupera la simbologia original.

Aquest dissabte, tècnics de l'Ajuntament han retirat l'escut del rei emèrit Joan Carles I de la base. Es tracta d'una placa de més de 100 quilos que  van posar fa 40 anys en agraïment pel seu paper en el 23F. Els operaris hi han col·locat una llosa llisa en el seu lloc.

La retirada es fa quatre anys després que el 2017 la plaça deixés de portar el nom de Joan Carles I i passés a dir-se del Cinc d'Oros.

L'Ajuntament considera que l'escut, situat a la base de l'obelisc, està "descontextualitzat en un espai que actualment té una denominació recuperada de la tradició popular" i que històricament "va ser ideat per posar en valor la República i recordar el seu president Francesc Pi i Margall".

 

Els operaris preparant la retirada la placa
L'escut es va col·locar l'any 1981 després del cop d'estat fallit del 23F (ACN/Àlex Recolons)

"Ja no tenia cap sentit que l'escut d'armes del rei emèrit estigués en un espai que ja no porta el seu nom en una ciutat republicana", ha destacat Jordi Rabassa, regidor de Memòria Històrica. L'actuació s'emmarca en la commemoració del 90è aniversari de la Segona República.

La retirada de l'escut -que es conservarà en dependències municipals- va ser aprovada el passat mes d'octubre pel plenari de l'Ajuntament sobre la base del reglament d'honors del consistori, que estableix que es podrà revocar una distinció si la persona titular fa "actes o manifestacions contraris als motius que van justificar la seva concessió".

Aquest acte s'emmarca en la celebració de la Primavera Republicana i vol donar continuïtat a la política municipal de retirada de privilegis de la monarquia.

 

Els operaris amb la placa ja retirada
Els operaris amb la placa ja retirada (ACN/Àlex Recolons)

L'obelisc, del 1934

El 1934, l'Ajuntament de Barcelona va instal·lar a la plaça un obelisc de 19 metres, obra dels arquitectes municipals Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca, que va ser coronat per una estàtua de la República i un medalló d'homenatge al president Pi i Margall.

Malgrat això, tots dos elements republicans van ser retirats el 1939 per les forces franquistes i reemplaçats per l'estàtua "La Victòria" de Frederic Marès.

El 1990, les dues peces republicanes que ornaven l'obelisc van tornar a instal·lar-se en el nou monument d'homenatge a Pi i Margall que es va col·locar a la plaça de la República de Nou Barris, antiga plaça Llucmajor.
 

Crítiques de l'oposició

El portaveu del grup municipal del PP a Barcelona, Óscar Ramírez, ha considerat una "vergonya" que l'Ajuntament de la ciutat retiri l'escut del rei emèrit de l'obelisc de la plaça del Cinc d'Oros "en plena crisi econòmica i sanitària".

ARXIVAT A:
Memòria històrica Casa Reial espanyola
Anar al contingut