La majoria són pissarres verdes per a guix que hi havia als anys 80 a les aules

Retiren les últimes pissarres d'amiant que queden a les escoles de Catalunya

Un cens del 2017 en va detectar un centenar a 25 centres i aquest estiu es retiraran les 38 que queden

Actualitzat

Catalunya començarà el curs sense cap pissarra d'amiant a les aules, de les que es té constància. El Departament d'Educació ha detectat un centenar de pissarres amb amiant en 25 centres del país, però aquest setembre ja no en quedarà cap. Aquest mes d'agost s'acabaran de retirar les 38 pissarres que encara hi ha a les aules, que es van detectar en un informe fet fa dos anys.

En els últims dos anys s'han tret una setantena d'aquestes pissarres antigues, sovint de fons verd, per a guix, que hi havia a moltes aules als anys 80.

Manuel Pazo, el director tècnic d'AGD, l'empresa encarregada de la retirada, assegura que no hi ha cap risc per a la salut del personal docent ni dels alumnes.

"Mentre no es fragmenti, en principi, no n'hi ha cap. En cada actuació prenem mostres de les superfície on hi havia la pissarra, la paret, el sòcol, el terra, i també fem mesuraments ambientals. Prenem mostres de l'aire que hi a cada una de les aules on hi havia la pissarra. Aquestes mostres es porten al laboratori i les que hem fet fins ara ens ha sortit que no hi havia fibres a l'ambient i sense aminat en cap de les parets i el terra."

El Departament d'Educació va inventariar el centenar de pissarres amb amiant a Catalunya l'any 2017, després de l'alerta que hi va haver al País Basc per la presència de fibrociment a les aules

L'amiant de les pissarres antigues pot provocar problemes de salut i malalties com el càncer de pulmó si el fibrociment es trenca i s'inhalen les fibres que es desprenen. Per evitar riscos, l'extracció es fa quan no hi ha activitat lectiva i els centres estan tancats. De tota manera el departament no descara que s'en pugui detectar alguna més, que també serà retirada.
 

 

ARXIVAT A:
Educació SalutAmiant
Anar al contingut