Ángel Hernández, que va ajudar a morir la seva dona, en una manifestació de l'organització Dret a Viure (Europa Press / Eduardo Parra)
Ángel Hernández, que va ajudar a morir la seva dona, en una manifestació de l'organització Dret a Viure (Europa Press / Eduardo Parra)

Llei de l'eutanàsia: retiren els càrrecs a Ángel Hernández, que va ajudar la dona a morir

La Fiscalia retira la petició de sis mesos de presó per cooperació al suïcidi a l'home que l'any 2019 va ajudar a morir la seva dona, malalta d'esclerosi múltiple

Actualitzat

La Fiscalia Provincial de Madrid ha retirat l'acusació contra Ángel Hernández, l'home que va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco, malalta d'esclerosi múltiple, l'any 2019 a Madrid, després de l'entrada en vigor de la llei de l'eutanàsia.

El ministeri públic demanava sis mesos de presó per a Hernández per cooperació al suïcidi, tot i que quan va presentar l'escrit va deixar clar que no s'oposaria a l'indult en cas que se'l condemnés.

Aquest dimecres, la Fiscalia ha presentat un escrit al jutjat en què anuncia que retira l'acusació en aplicació retroactiva de la modificació del Codi Penal a causa de la llei de l'eutanàsia, que va entrar en vigor divendres passat.

Hernández en un acte a Madrid l'abril del 2019
Hernández en un acte a Madrid l'abril del 2019 (Europa Press /Óscar J. Barroso)

El ministeri públic entén que Hernández es troba en un supòsit legalment autoritzat perquè la llei que acaba d'entrar en vigor suposa "el reconeixement legal del dret a posar fi a la vida en situacions de patiment greu, crònic i impossibilitant o de malaltia greu i incurable, passant a protegir legalment un dret que abans no tenia cobertura legal".

I conclou que, "en aquest cas concret", hi ha els requisits per pensar que la conducta d'Hernández no s'ha de perseguir penalment.

En l'escrit es demana el sobreseïment de la causa, de la qual ja s'havia dictat l'obertura de judici oral. En la causa, només acusava la Fiscalia i, ara, la jutge instructora haurà de decidir si dona la raó al ministeri públic o bé si se celebra un judici en què no hi hauria acusació.
Hernández, amb l'exministra de Sanitat María Luisa Carcedo
Hernández, amb l'exministra de Sanitat María Luisa Carcedo (Europa Press/Eduardo Parra)

Un dolor "més enllà del que podia suportar"

El 3 d'abril de 2019, Ángel Hernández va ajudar a morir a la seva dona, María José Carrasco, que havia expressat de manera "constant" el desig d'acabar amb la vida pel dolor "intens" que patia, "més enllà del que podia suportar", a causa de la malaltia. Finalment, el seu marit, "desemparat per la falta d'ajudes institucionals", va complir el desig de Carrasco.

El van detenir i, després de sortir en llibertat, va començar una recollida de signatures per despenalitzar la intervenció voluntària per provocar la mort. Va recollir-ne més d'un milió.

En un primer moment, el cas es va destinar a un jutjat de violència masclista, una opció que la jutge va desestimar en no haver-hi un context de "dominació i discriminació" de l'home sobre la dona.

Hernández va donar 300.000 euros d'herència al Projecte M1 d'Esclerosi Múltiple Espanya, una iniciativa d'investigació pionera, iniciada pels mateixos pacients per investigar aquesta malaltia.

 

 

ARXIVAT A:
EutanàsiaJudicial
Anar al contingut